След ударите на руските войски подразделението на Въоръжените сили на

...
След ударите на руските войски подразделението на Въоръжените сили на
Коментари Харесай

Как да разбираме докладите от Министерството на отбраната на Русия

„ След ударите на съветските войски подразделението на Въоръжените сили на Украйна загуби боеспособността си ”. Това е една от най-често срещаните изречения в ежедневните отчети на Министерството на защитата на Руската федерация. Но какво значи това? Зад думите „ задачата е потисната “ или „ лишена от боеспособност “ стои съответно равнище на вреди на врага.

В отчетите на Министерството на защитата за хода на спецоперацията постоянно се дават данни за размера на огневи вреди на съперника - Въоръжените сили на Украйна и националните батальони. Това демонстрира освен броя на засегнатите обекти, само че и степента на нанесените им вреди (което, несъмнено, е приблизителна оценка). Изрази като „ задачата е потисната “, „ задачата е разгромена”, „ задачата е лишена от боеспособност “ и „ задачата е унищожена “ се появяват като размер на провалянето.

Наскоро Министерството на защитата разгласи, че украинското национално формирование " Кракен " е изгубило своята боеспособност. Многократно се твърди нещо сходно и за други елементи на украинската войска.

Но какво значи всичко това? По отношение на точков обект, да вземем за пример индивидуален танк, понятието " погубен " има явно значение - обектът е изцяло погубен. Въпреки това, във връзка с други, които имат разпределени структури и имат огромен брой детайли в състава си, това значение не постоянно е ясно за цивилния. Какво е " угнетяване на цел ", в случай че тази цел е полк, рота или бригада?

На първо място, дано се обърнем към военната терминология. В нея понятието „ проваляне “ значи нанасяне на вреди на врага и нищо повече. Но размерът на тези вреди се отразява в специфични понятия - „ потисната цел “, „ разгромена цел “, „ цел лишена от боеспособност “ и „ унищожена цел “.

При установяване степента на нанесените вреди военните специалисти изхождат от понятието „ боеспособност “. Под него от своя страна се схваща способността на тактическа единица - рота, полк и впрочем - да взема решение своите бойни задания.

Например, когато става въпрос за част на сухопътните войски, това е нейната дарба да води бойни дейности в избрана зона и дълбочина, които се дефинират от съответните стандарти. Ако приказваме за артилерийско поделение, то това значи способността му да извършва размера на огневи задания за несъмнено време. Ако едно звено (подразделение) дава отговор на тези условия, тогава то се смята за боеспособно. Ако не, тогава се класифицира като лимитирано боеспособно или небоеспособно. Така във военната терминология другите степени на поразяване на цел значат отнемане от опцията да извършват дилемите си за несъмнено време.

Така понятието „ потисната цел “ в множеството страни по света значи, че дадена единица или единица е изгубила способността си да извършва присъщите си функционалности за известно време - от няколко часа до няколко дни.

Понятието „ разгромена цел “ значи такова равнище на заличаване, при което обещано поделение или част е лишено от способността да извършва дилемите си за дълго време от оперативно значение.

Понятието „ задачата е лишена от боеспособност “ в подтекста, в който се употребява от представители на пресслужбата на Министерството на защитата на Руската федерация, може да се смята за еквивалентно на понятието „ задачата е разгромена “. Концепцията за „ унищожена цел “, когато става въпрос за елементи и подразделения на сухопътните сили, значи, че мащабът на провалянето е толкоз огромен, че би трябвало да бъде изцяло възстановявано, както се споделя, от нулата.

Във всички военни формирования се разграничават следните съществени системи: разузнаване и наблюдаване, командване и надзор, поразяване на врага, логистика и техническа поддръжка. Способността на тези системи да извършват задания се дефинира от числеността на личния състав, бойната, специфичната и друга изправна техника и въоръжение, съществуването на материални ресурси, равнището на тактическа и оперативна подготовка на командния състав и подготовката на персоналния състав. От основно значение е морално-психологическото положение на всички категории персонален състав на частта.

Потискането на задачата се реализира по разнообразни способи. По този метод нарушаването на информационната подсистема, при което командването на съперника е лишено от опцията да предава команди на подчинени формирования и да получава информация от тях, води до отнемане на единицата (подразделението) от способността да взема решение присъщите си задания. В този случай се приказва за угнетяване на задачата посредством средства за радиоелектронна война. Електронното заглушаване на системите за разузнаване и наблюдаване води до сходен резултат.

Формированието може да бъде потиснато, в случай че вследствие на огъня на съперника загуби запасите си от муниции и други материално-технически средства, без които не е в положение да взема решение бойните си задания. За лимитирано време, несъмнено, не за непрекъснато. Унищожаването на органите за ръководство и командните пунктове може да докара и до отнемане на това формирование от решение на бойните му задания досега на възобновяване на системата за ръководство.

Поражението на бойните детайли на групировката, като предписание, води до понижаване на бойните качества, само че не и до отнемане от боеспособност, в случай че не се загуби морално-психологическата непоклатимост на персоналния състав. Ако това се случи, формированието също се лишава от боеспособност за интервала на възобновяване на морално-психологическото положение на персоналния състав.

Показател за равнището на морална и психическа непоклатимост може да се смята процентът на загубите, при които персоналният състав отхвърля да извършва по-нататъшни бойни задания.

Това, апропо, също се появява доста постоянно в последно време в отчетите на съветското министерство на защитата. Например в скорошен отчет се споделя, че „ персоналният състав на 23-ти батальон от 56-та мотопехотна бригада на ВСУ е напуснал без позволение бойните си позиции и е отпътувал в тиловите региони “. Дезертирали са от бойното поле, с други думи.

И този индикатор - морално-психическата резистентност на войските - варира в доста огромни граници. Зависи от доста фактори, избрани от манталитета, идеологията, историята, положението на съответни хора. Опитът от военните интервенции на съвремието демонстрира, че западните армии са мощно чувствителни към загуби - към този момент приблизително със загуби от 15-20 до 30%, в множеството случаи техните формирования отхвърлят да продължат военните дейности.

Руската войска и, почтено казано, въоръжените сили на Украйна демонстрират доста по-ниска сензитивност към загуби. Достатъчно е да си напомним образеца с 9-та рота в Афганистан и доста други наши елементи, когато се оказват в сериозна обстановка.

В хода на военните дейности, когато врагът е изумен от огън, по предписание се прави сложно влияние върху военните формирования на съперника с провалянето на детайли от всичките му функционални системи. Това се оповестява в отчетите на Министерството на защитата на Руската федерация за хода на СВО. Смята се, че в случай че към 15-20% от персоналния състав, въоръжението, бойната и специфичната техника са развалени, съединението (подразделението) губи своята боеспособност, само че след известно време може да я възвърне със лични си средства. Тоест такива загуби подхождат на равнището на проваляне " задачата е потисната ".

Нивото „ унищожена цел “ се реализира, когато са изумени от 40-50 до 70% от персоналния състав, оръжията, военната и специфичната техника. В този случай формированието не може да възвърне своята боеспособност със лични средства. Тя би трябвало да бъде възобновена, попълнена и за дълго време губи способността си да взема решение проблеми. Често в този случай се назначава за реформиране.

Формация се смята за унищожена, в случай че загубите ѝ надвишават 80-90% или повече. В този случай се смята за изцяло изгубена. Освен това ориста се взема решение от висшето командване: или повече да не се пресъздава под това име или название, или да се основава изцяло нова групировка под същото име. Пример е полк „ Азов “ – след цялостното му заличаване в Мариупол той още веднъж е основан от Украйна под същото име.

Въз основа на тези индикатори може жестоко да се оцени какви резултати реализират нашите войски в границите на СВО.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР