След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-после

...
След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-после
Коментари Харесай

Богатите в САЩ ще станат още по-богати след данъчната реформа на Тръмп

След цяла серия от конфузии, републиканците в американския Конгрес най-сетне реализираха първата си огромна законодателна победа, прокарвайки данъчната промяна. През идните месеци Тръмп и неговата партия безспорно ще се хвалят, че са изпълнили най-важното си предизборно заричане, с което ще върнат величието на Америка. Но всичко това просто не е правилно , както отчетливо демонстрират редица самостоятелни изследвания.

Защото данъчната промяна ще докара най-много до едно: ще направи богатите още по-богати . Според изследване на самостоятелния Tax Policy Center, през 2027 година, когато би трябвало да завърши данъчната промяна, единият % най-богати хора в Съединени американски щати ще са получили 82% от парите, които се освобождават в следствие от данъчните облекчения.

Но нещата не се изчерпват единствено с солидните данъчни облекчения, от които ще завоюват концерните, богаташите и семейство Тръмп. Един аспект на промяната, оставащ неведнъж в сянка, изключително осезаемо визира долната междинна класа и бедните, които така и така не печелят кой-знае какъв брой от данъчните облекчения: отпадането на един значим детайл от системата за здравно обезпечаване, известна като „ Обамакеър " .

Става дума за паричната санкция, налагана до момента на тези, които отхвърлят да се обезпечават. Без приходите от тези санкции вноските на здравно обезпечените съществено ще се покачат, а съгласно оценката на Конгреса, 10 милиона души ще изпаднат от системата за здравно обезпечаване . Пределно ясно е, че сходно развиване ще сложи под въпрос цялата структура „ Обамакеър ". Въпреки многочислените проблеми, въведената от Обама здравна осигуровка даде достъп на милиони американци до здравни услуги . Републиканците обаче от дълго време желаят да я отстранен и с данъчната си промяна последователно се доближават до тази цел.

Законът визира междинния американец и по още един индикатор, който постоянно остава отвън полезрението. Според редица оценки, през идващите 10 години данъчната промяна ще отвори в бюджета нова дупка от над 1 трилион $ . И същите тези политици, които сега поддържат данъчната промяна, внезапно ще стартират шумно да упорстват за фрапантни съкращения на разноските, с цел да се понижи бюджетният недостиг - съкращения, които ще обиден най-много бедните и възрастните.

Данъчната промяна дефинитивно поставя точка на баснята, че Тръмп бил юрист на дребните хора. Разбира се, тази легенда през цялото време не беше нищо повече от елементарна стръв. Днес обаче и последният човек към този момент разбра защо тъкмо се застъпва Тръмп.

Също толкоз явно е, че - без значение от всички противоположни изказвания - Републиканската партия се употребява с поддръжката на огромните концерни. Да, това не е някаква особена вест. Многозначителен обаче е фактът, че републиканците, които от много време ратуват за прецизна бюджетна дисциплинираност, в този момент внезапно изхвърлиха това свое разбиране през борда и гласоподаваха един закон, който ще задълбочи бюджетния недостиг .

И най-после: за опозиционната Демократическа партия законът сервира като на тепсия шанса за триумф на идващите избори за Конгрес, а по-късно - и за президент. Вредният закон може да бъде анулиран с най-обикновено гласоподаване в Конгреса . И в случай че получат болшинство там, демократите ще би трябвало да приготвят реален проект за подкрепяне на трудовото население. Тъкмо това е в този момент задачата на Демократическата партия, която след провалянето против Тръмп като че ли към момента си ближе раните.

Анализ на Михаел Книге, за Deutsche Welle, представен от БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР