След трудно и напрегнато начало на посещението на британския външен

...
След трудно и напрегнато начало на посещението на британския външен
Коментари Харесай

Б. Джонсън: Отношенията между Москва и Лондон преминават през много труден момент

След мъчно и с напрежение начало на визитата на английския външен министър Борис Джонсън в Русия, в последна сметка той е съветският му сътрудник Сергей Лавров признаха нуждата от стопляне на двустранните връзки и взаимна работа в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Това е първото посещаване в Москва на английски външен министър за последните пет години и въпреки и от него да няма съответни резултати, политическите наблюдаващи във Англия са на мнение, че изгодата е била огромна, тъй като на процедура е възобновен разговора сред двете страни.  

Преди да отпътува за Москва,  Джонсън съобщи, че отива с предизвестие към Русия да престане с кибер нападенията, тъй като Англия разполага с потенциал да се оправи с кибер шпионажа. Това предизвика съветския му сътрудник Сергей Лавров още при започване на взаимната им конференция да упрекна Лондон в обидни изказвания по адрес на Русия.

Ние не упрекваме Лондон в нищо, а оттова ни упрекват в поддръжка на режима в Сирия и ни назовават агресори и окупатори, съобщи Лавров.

Все още няма доказателства за интервенция от страна на Москва в английския референдум за излизането на страната от Европейския съюз, добави съветският външен министър, както и акцентира, че без доказатерлства, мъчно може да се водят съществени диалози. Все още не сме видели никакви доказателство. Ако съществуват някакви, по този начин да се каже " обилие от обстоятелства ", то тогава добре - все нещо трябваше да " изтече " до в този момент.

В хода на конференцията обаче тонът се промени и двамата признаха потребността от разговор.

Когато погледна компликациите в нашите връзки, без значение дали става дума за Украйна, или за западните Балкани, или за протичащото се в кибер пространството - изцяло съм склонен с вас, че е значимо да приказваме за тези неща, да бъдем почтени за тях, да приемем, че те са спънка в връзките ни сега, акцентира Джонсън.

Британският външен министър уточни, че даже и двустранните връзки да не са положителни сега, това не би трябвало да изключва съдействието в бъдеще.

Няма смисъл просто да стоим настрани и да се оплакваме един от различен. Ние би трябвало да се ангажираме, да беседваме между тях, добави английският външен министър.

Джонсън и Лавров се договориха да си сътрудничат в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където и двете страни са непрекъснати членки. Сходни позиции са открити и по въпроси като Северна Корея, Сирия, търговията и координирането на службите за сигурност на двете страни преди международното състезание по футбол следващата година в Русия.

Диалогът е възобновен, само че взаимното съмнение към момента е налице. Както уточни Борис Джонсън, той е възприел метода на Роналд Рейгън към Михаил Горбачов , а точно: „ Вярвай, само че проверявай! “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР