След сериозното противопоставяне през последните години и двете страни искат

...
След сериозното противопоставяне през последните години и двете страни искат
Коментари Харесай

Байдън и Си – нов опит за затопляне на отношенията между САЩ и Китай

След сериозното опълчване през последните години и двете страни желаят да слагат основите на възстановяване на връзките. Затоплянето минава през деескалация на икономическата война сред Съединени американски щати и Китай, само че това към този момент не се вижда на хоризонта. Макар упованията за значими изказвания да бяха ниски, това е най-хубавото, на което светът може да се надява.
Могат ли водачите на двете най-големи стопански системи в света, които постоянно са били в несъгласие, да преодолеят разликите си и да положат основите на по-приятелски метод към бъдещето, когато се срещнат в Сан Франциско? Това беше огромният въпрос преди диалога сред президентите на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин. При срещата си в сряда те демонстрираха нещо, което евентуално избраха да не демонстрират - какъв брой се нуждаят един от различен.

Съперничеството сред Съединени американски щати и Китай ще бъде дълготрайно. И двете страни имат прекалено много искания и области на противоречие - от бъдещето на Тайван до главните правила на лоялната икономическа конкуренция - с цел да се чака бърза смяна. може също да е нежно. Последният път беше нужен единствено един шпионски балон, с цел да се влошат връзките още веднъж.
След сериозното опълчване през последните години обаче и двете страни желаят да слагат основите на възстановяване на връзките - и най-малко от в този момент до президентските избори в Съединени американски щати следващата година това е история на съгласувани ползи.
Началото на срещата удостовери тези упования. Байдън акцентира, че водачите би трябвало да подсигуряват, че конкуренцията не би трябвало да минава в спор, което повтаря забележките, които представители на Белия дом са отправяли в предишното по отношение на връзките сред двете страни. " Ценя диалога ни, тъй като считам, че е от първостепенно значение двамата с вас да се разбираме ясно, водач с водач, без недоразумения или недоразумение ", съобщи Байдън.
Реклама
В отговор Си Цзинпин изясни, че светът се е трансформирал от последната му среща с Байдън в Бали преди година. " Светът е излязъл от коронавирус пандемията, само че към момента е подложен на големите ѝ въздействия. Световната стопанска система се възвръща, само че темпото ѝ остава постепенно ", сподели Си.

Китайският президент съобщи, че връзките на страната му със Съединени американски щати " в никакъв случай не са били безпрепятствено корабоплаване " през последните 50 години, " само че все пак са продължавали да се движат напред " с обрати.

" Нереалистично е едната страна да премоделира другата, а споровете и борбата имат ужасни последствия и за двете страни ", сподели той. " Светът като цяло е задоволително огромен, с цел да съумеят и двете страни. "

Реклама
В началото беше стопанската система " Кимерика " може и да е към този момент необичайно, даже смешно комбиниране сред имената на двете страни, само че те към момента имат доста неща, които ги свързват - през 2022 година двустранната търговия възлиза на съвсем 760 милиарда $, а цената на вложенията във физически и финансови активи е 1.8 трлн. $.

Икономиката остава в основата на връзките сред Съединени американски щати и Китай. А тя е на напред във времето както за Си, по този начин и за Байдън сега. Ето за какво Вашингтон и Пекин посветиха месеци на усилена дипломация, която постави основите на срещата на върха в Сан Франциско, в това число двудневни диалози сред министъра на финансите Джанет Йелън и вицепремиера Хе Лифенг предходната седмица.

Това е и повода двете страни да възобновят връзките си по метод, който съгласно някои от американската страна е ориентиран по-скоро към решение на проблеми, в сравнение с към провокация. Експертите споделят, че даже и упованията за значими изказвания да бяха ниски - като се изключи възобновяване на връзките сред военните сили на двете страни, обещанията за повече старания в битката с изменението на климата и прекъсването на потока от противозаконен фентанил към Съединени американски щати - това може да е най-хубавото, на което светът да се надява в този миг.

" Така наподобява ръководството на едно съревнование ", споделя Джуд Бланшет, дълготраен наблюдаващ на Китай в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, пред Bloomberg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР