След седмица на десетки политически совалки за търсене на единство

...
След седмица на десетки политически совалки за търсене на единство
Коментари Харесай

Десислава Минчева обясни пред ARTE защо няма ускорена европроцедура за Украйна


След седмица на десетки политически совалки за търсене на единение в Европейски Съюз и НАТО в отговор на съветската експанзия в Украйна, стана ясно, че тя не би могла да получи неотложно статут на държава-кандидат за присъединение. Дори и в подтекста на митингите в редица европейски градове против съветското нахлуване.

Това беше тематиката на водещото политическо предаване на френско-германската телевизия ARTE " " нощес. Специален посетител в него беше кореспондентът на bTV в Париж и в Брюксел за европейските институции Десислава Минчева.

Тя обърна внимание, че ускорена или бърза процедура за влизане в Европейски Съюз просто не участва в европейските контракти.

" Тази седмица по самодейност на Полша, президентите на 8 страни от Централна и Източна Европа, както и балтийските страни, желаеха неотложно Европа да даде статут на Украйна на страна-кандидат за присъединение. Струва ми се, че усетих друго въодушевление в Брюксел от западноевропейски страни. Особено от Германия, Нидерландия и Франция. Официално обяснението е, че други страни като Албания и Северна Македония към този момент много са напреднали в договарянията. Но има и надалеч по-неофициално пояснение: в случай че Украйна получи този статут, Европа публично става страна в спора ", добави Минчева.

Европейските наказания са факт, невиждано Европейски Съюз финансира и изпращане на военно съоръжение за Украйна. Същевременно импровизирано в Брюксел се разяснява, че и Европейски Съюз, и НАТО доста внимават да не се окажат страна в спора. Няма да има военни елементи на НАТО на украинска територия и няма да има самолети на Алианса във въздушното й пространство, съобщи персонално генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Възможно ли е други европейски страни да се окажат директно наранени от военния спор? Сепаратистките територии в Украйна, Грузия и Молдова извънредно мощно тревожат Европа, свидетелстват военни кореспонденти, поканени в предаването на ARTE. Рискът е изключително огромен за Молдова, разяснява малкия екран.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР