След приключването на ремонтните дейности влаковете ще се движат със

...
След приключването на ремонтните дейности влаковете ще се движат със
Коментари Харесай

Падна първото препятствие за мегаремонтите в жп сектора

След приключването на ремонтните действия влаковете ще се движат със скорост до 160 км. в час.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Кабинетът раздаде стремително близо 280 млн. лева за транспортни планове

Над 158 млн. лева са утвърдени за разширението на пътя Калотина - София, други 85 млн. лева отиват за улични поправки във Варна, а НКЖИ получава 35 млн. лева, с цел да довърши няколко жп плана
11 окт 2017
Започна ремонтът на жп правата Скутаре - Оризово за 70 млн. лева

Изпълнител е " Трейс ", а трасето е част от линията Пловдив - Бургас и би трябвало да бъде готово до 2019 година
30 авг 2017
Жалби краткотрайно стопираха два жп търга за 1.4 милиарда лева

И компании, видели проблеми в поръчките, са взели участие в строителството на метрото с идентични сътрудници
9 авг 2017 Жалбите, които спъваха двете огромни публични поръчки за рационализация на жп секторите Елин Пелин - Костенец и Костенец - Септември, са отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията. Така повече от четири месеца след старта процедурите за избор на реализатори на обща стойност над 1.3 милиарда лева могат най-накрая да продължат, в случай че не бъде сезирана и втората инстанция - Върховният административен съд.

Търговете бяха блокирани при започване на август от сдруженията " Инженеринг груп 04 " и " Интерпром ", като и двете оспориха самото решение на Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) за откриването на поръчките. " Инженеринг груп 04 " се прицели в плана за Елин Пелин - Костенец, чиято стойност е 1 милиарда лева без Данък добавена стойност, а " Интерпром " нападна конкуренцията за трасето до Септември, за което са планувани още 361 млн. лв..

Различни тъжби - сходни изказвания

От решенията на Комисия за защита на конкуренцията, които бяха оповестени надлежно на 1 и на 14 ноември, се вижда, че двете компании излагат в жалбите си много сходни доводи. Възраженията им са към редица елементи, които общоприетоо се употребяват за премахване на конкуренцията: липса на по-дълъг период за приготовление на предложения, противоречиви основанията за премахване на претенденти от процедурата, неразбираемо избран обект за осъществяване, ограничаващи условията към опита на екипа, недостатък в утвърдената от възложителя методика за оценка на предложенията и редица други.

Голяма част от недоволството на жалбоподателите е към поставените условия за техническите и професионални качества, на които следва да дават отговор участниците в процедурата. Според тях те са голословно повишени и обективно несъобразени с опциите на голям кръг от компании, извършващи действия в бранша на жп строителството в България.

В случая става дума най-много за условието всеки от основните специалисти на участниците да има професионален опит в осъществяването на минимум " един приключен обект за ново строителство и/или рационализация и/или реорганизация на железопътна инфраструктура по смисъла на Закона за железопътния превоз или еквивалент за скорост на пътническите влакове равна или по-голяма от 160 км/ч ". Проблемът с това условие е, че сходни действия се правят у нас едвам от няколко години и няма по какъв начин компаниите да имат нужния опит. На процедура единствено тези, които са получили предходните поръчки, ще могат да извършват такива и в бъдеще. А до момента измежду изпълнителите на такива контракти с НКЖИ са " Водстрой 98 ", " Трейс груп холд ", " Енергоремонт холдинг ", българско-унгарският консорциум " Келет - АБ ", " Семеен кодекс 13 Трансстрой ", ПСТ и други Другият вид ще бъде намирането на външен сътрудник, както направиха доста от фирмите в първия интервал.

Комисия за защита на конкуренцията обаче намира, че е възможно слагането на по-строги условия, които имат за цел да подсигуряват качество и надеждност на осъществяваното строителство, рационализация и реорганизация на железопътната инфраструктура. " При това състояние самите участници преценят дали са подготвени и могат да се оправят с поръчката и дали са съгласни с авансово заложените условия, защото откриването и реализирането на публичната поръчка цели преди всичко да удовлетвори възложителя и неговите в тази ситуация характерни потребности, а самият възложител не може и не е длъжен да се преценява с персоналните благоприятни условия и стремежи на всяка
компания, възможен участник в процедурата ", написа в решението на комисията. Комисия за защита на конкуренцията се базира и на досегашната си процедура, когато е приемала за обосновани сходни ограничавания.

Кой апелира

" Интерпром " и " Инженеринг груп 04 " не са напълно непознати - те са си партнирали в обединяване за доизграждане и рационализация на ВиК мрежата в Костинброд. Освен това сдруженията са взели участие и в строителството на части от столичното метро. " Интерпром ", чийто притежател е Калоян Теодосиев, работи по правата от бул. " Джеймс Баучер " до " Хладилника ", а " Инженеринг груп 04 " на Пламен Тенев - по трасето до бизнес парка.

Засега е известно, че по-голямата процедура - за сектора Елин Пелин - Костенец, продължава напред със събирането на предложения от евентуалните реализатори, защото съгласно регистъра на Върховния административен съд " Инженеринг груп 04 " не е оспорил решението на Комисия за защита на конкуренцията.

" Интерпром " обаче към момента има време да подаде тъжба пред висшите магистрати. Но даже и в този случай да се мине безпрепятствено, по никакъв начин не е несъмнено, че търговете ще приключат скоро. След събирането на офертите отстранените или изгубили в крайното класиране претенденти имат редица благоприятни условия за обжалване. Така поръчката най-вероятно ще бъде дадена дефинитивно следващата година, когато се чака да е взривът и в други стратегии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР