След преодоляване на авария сондата „Озирис-Рекс“, съдържаща проба от астероида

...
След преодоляване на авария сондата „Озирис-Рекс“, съдържаща проба от астероида
Коментари Харесай

Въпреки повреда: Пробата от астероид на НАСА ще се завърне на Земята

След превъзмогване на повреда сондата „ Озирис-Рекс “, съдържаща проба от метеорита Бену, още веднъж е на път към Земята, оповестява Би Би Си.

Преди седмица беше видяно на фотоси, изпратени от сондата, че късчета скална маса се изсипват от контейнера. Тогава от НАСА започнаха задача за спасяването на оптимално количество от към 400-те грама скъп галактически материал.

And on Wednesday morning, I made sure the collector head was in there nice and snug!
— NASA's OSIRIS-REx (@OSIRISREx)
Причината за разпиляването на събраните скали в действителност е препълването на контейнера.

„ Голямото ми терзание е, че частиците излизат, тъй като съвсем станахме жертва на личния си триумф “, разяснява ръководителят на задачата Данте Лаурета.

От НАСА декларират, че скалната проба към този момент е добре предпазена в галактическия уред и е подготвена за завръщане на Земята. Нейното пътешестване назад ще продължи до септември 2023 година, когато се чака да се приземи в щата Юта в Съединени американски щати.

Сондата „ Озирис-Рекс “ реализира исторически триумф в галактическата просвета. Учените считат, че тестът от повърхността на Бену ще съдържа информация по какъв начин са се заформили планетите от Слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР