След като вчера прокуратурата беше сезирана за смъртта на 24-ма

...
След като вчера прокуратурата беше сезирана за смъртта на 24-ма
Коментари Харесай

След смърт на 24-ма души в дом Сачева напомни, че няма закон за социалните услуги

След като през вчерашния ден прокуратурата беше сезирана за гибелта на 24-ма души за година в дом за хора с деменция, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева подсети в изявление за Нова телевизия, че Народното събрание отсрочи с половин година влизането в действие на Закона за обществените услуги, който дава критерии за качество на обществената услуга.

Действието на закона беше отсрочено с половин година поради след клюки за лишаване на деца, митинги и рецензии от църквата. Новият закон за обществените услуги бе признат през февруари 2019 година след повече от 5 години диспути и разискване на разнообразни концепции за промяна в обществената сфера и трябваше да проработи на 1 януари. Неговата съществена цел е да увеличи достъпността и качеството на обществените услуги, които страната делегира като активност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и други (още четете тук). Една от тези услуги е и предлаганата в Дома за хора с деменция в община Сухиндол. Какво се съдържа в сигнала на омбудсмана, по който прокуратурата стартира инспекция, четете тук.

" Съвсем скоро отложихме влизане в действие на Закона за обществените услуги, а там се предвиждаше основаването на Агенция за качеството на обществените услуги, нови стандарти за тях и за заплащането на личния състав. Колкото
по-бързо стартираме да работим по тях, ще имаме и решения ", сподели Сачева. " Трябва да ни бъде дадена опция да изградим тази организация за качеството на обществените услуги, с цел да отговорим по-комплексно на тези проблеми, а не за всеки проблем да се срещаме по малките екрани ", добави тя.

За съответния случай Сачева разяснява, че настаняването на нови пациенти в дома ще бъде прекратено, за част от живеещите там ще се потърси ново място, а общината се е заела да потърси подобаващи пространства в прилежащи села за създаване на център за настаняване от фамилен вид.

В подтекста на рецензиите към закона и опасенията, че обществените ще лишават деца от фамилиите, Сачева беше помолена да разяснява проблем с осемгодишно дете, постъпило в болница след алкохолно отравяне на Нова година.

" Не е нужно от всеки проблем да вършим скандал ", отговори министърът и позволи, че в съответния случай може да става дума и за инцидентен случай. " Ако лекарите преценяват, че има риск за детето, могат да сезират обществените. Не във всеки случай, в който има случай с дете, то би трябвало да бъде класифицирано като дете в риск, а да приказваме за децата, които са бити, насилвани, редовно неглижирани и има опасност за тяхното здраве и живот ", акцентира тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР