След като сините затънаха до гуша в борчове и се

...
След като сините затънаха до гуша в борчове и се
Коментари Харесай

Лафчис изритал Божков от „Левски“


След като сините затънаха до гуша в борчове и се задава банкрут, в „ Левски “ настъпи време разделно.

 

Разбира се всичко това е последвано от взаимни нападки по тематиката чия е виновността. За похлупак на всичко тимът го няма никакъв и играе повече от безобразно. Дори не се знае ще ги има ли сините и отсега нататък или няма да ги има. И най-важното – кой ще пристигна на власт на „ Герена “?

 



По-старите левскари напомнят, че тимът бе разтресен от сходна дандания и при започване на прехода. След 10 ноември Отбора на народа се оказва сцена на люти борби за властта. Два лагера водят война кой да оглави синия клуб. Това води и до разединение в синята аудитория.

Накрая борбата е извоювана от Томас Лафчис – някогашен вратар на сините и прохождащ предприемач.

 

След рухването на режима на 10 ноември „ Витоша “ доста бързо си връща името „ Левски “, само че промяната на властта се бави.

По това време ръководител на клуба се води Васил Спасов – Валяка, който към този момент е трансферирал 70-те години и е подготвен да сдаде поста стига да има задоволително добър претендент.

 

Първият опит за взлом на офиса пропада и следва втори – в края на август 1990 година Почти несъмнено е, че протестът е щял да успее, в случай че в този миг не се били намесили ентусиастите от Перник. В квартала става колосален пердах и се пролива кръв. Синята гражданска война по този начин и не се състои…

 

В този миг на хоризонта изгрява Томас Лафчис. Както излиза наяве по-късно, той е работил и като сътрудник на Държавна сигурност под прикритие, вербуван под псевдоним „ Високия “. Още преди да е оглавил „ Левски “, Лафчис прави доста успешен ход с обещаните награди в случай че завоюват купата. Успява да завоюва на своя страна и забележителна част от публиката.

 

Изведнъж обаче се оказва, че две сдружения претендират да бъдат „ Левски “.

„ Левски 1914 “ завзема ръководството на футболния тим.

В последна сметка Томас Лафчис бива определен за президент, а опозицията губи борбата. Немалък принос за това има и тогавашният президент на БФС Димитър Ларгов, който отхвърля да признае различната организация на Петров.

 

Според изказванията още през 1993 година новоизлюпеният тогава хазартен необут Васил Божков – Черепа е дал забележителна сума на „ Левски “, против която получава място в управителното тяло. В управата влиза и прословутият водещ на „ Всяка неделя “ Кеворк Кеворкян

 

Лафчис обаче взема решение, че Божков желае да го изтика от управлението на „ Левски “, с цел да поеме тима в свои ръце. Заради това на общото заседание през 1995 година съумява да вербува огромен брой делегати, които да гласоподават за отстраняването на двамата от управлението.

 

Разпалва се величествен скандал, а Кеворкян дава убийствено изявление пред Сашо Диков, в което показва, че Лафчис не може да управлява „ Левски “ както би трябвало и ще го закара на дъното. И в действителност – изпаднали във финансова рецесия, сините в никакъв случай повече не стават първенци във времето на Лафчис.

Източник: Уикенд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР