След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията

...
След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Няма опасност от замърсяване по Черноморието, няма да затваряме плажове

След като завърши отводняването и почистването на вредите от наводненията сме дали наставления на РЗИ-ата в най-засегнатите области, да се извърши стерилизация. Това е общоприета процедура, която да отстрани всичко, което може да провокира болест. Това съобщи в студиото на Нова ТВ министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Той акцентира, че по последна информация няма заплаха от преливането на язовир „ Огоста ”. „ Прогнозата за времето е удобна. Ситуацията е овладяна ”.

Министър Хинков разяснява и въпроса дали е допустимо болести да доближат акваторията на Черно море поради гърмежа на украинския язовир „ Нова Каховка ”. „ За момента няма никакви данни, че има увеличение на замърсяването. Правят се периодически проби, както постоянно до в този момент. Имаме подготвеност, в случай че се увеличи замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се усили честотата на взимане на проби. От експертите, с които разговарях в министерството, получих увещание, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето в действителност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване ”, акцентира той. И добави: „ Не желаеме да сътворяваме суматоха, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма заплаха за нашето Черноморие ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР