След като преди две седмици строителните фирма НИКМИ загради свой

...
След като преди две седмици строителните фирма НИКМИ загради свой
Коментари Харесай

Фирма разруши и улица в свой терен, за да строи небостъргач

След като преди две седмици строителните компания НИКМИ загради собствен терен на столичният бул. " България ", където желае да построи 43-етажен небостъргач, през днешния ден е съвсем разрушена улица " Майор Първан Тошев ", която попада в парцела, видя кореспондент на " Дневник ".

От районната община " Триадица " споделиха за " Дневник ", че са съставили констативни актове за загражденията, само че нямали пълномощия за повече, тъй като ставало въпрос за частен парцел.

В средата на юли жители започнаха митинги против плана. Тогава на събитието участваха омбудсманът Мая Манолова, общинският консултант от ГЕРБ Михаил Владов, общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов, депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов и кметът на регион " Триадица " Николай Терзиев. Тогава и петимата обявиха, че има способи за решаването на казуса, като персонално се ангажираха с тази задача.

Според Общия организационен проект на София теренът е за озеленяване. Строителната компания обаче употребява пропуски в устройствените закони и желае за смяна на регулацията, с цел да построи 150-метрова постройка. Бившият основен проектант на София Петър Диков отхвърли да издаде позволение за градеж и по този начин се стигна до съд. През 2016 година Върховният административен съд утвърди плана и задължи основния проектант да издаде разрешението за градеж, като даже го санкции с над 10 хиляди лв.. Към момента основният проектант на София Здравко Здравков отхвърля да извърши правосъдното решение.

На загражданията са сложени табели, съгласно които теренът е заварден на съображение член 151 алинея 1. т. от Закона за устройство на територията. Според него не се изисква позволение за градеж за поправки на на здания, постройки, уреди и съоръжения.

В парцела здания няма,

тъй че евентуално НИКМИ се е заела с ремонт на улица " Майор Първан Тошев ". От компанията бяха предложили на жителите на квартал " Стрелбище` да спомагат, с цел да се построи улица сред ул. " Дедеагач " и ул. " Първан Тошев ". От НИКМИ пишат и че Столичната община е отказала да отчужди частен терен за тази цел.

" Дневник " не съумя да се свърже с офиса на НИКМИ за коментар.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР