След като парламентът на два пъти спира работа заради скандали

...
След като парламентът на два пъти спира работа заради скандали
Коментари Харесай

Идея: Режат безотчетните пари на депутатите за лошо поведение

След като Народното събрание на два пъти стопира работа поради кавги и конфликти, ПП-ДБ желаят по-тежки наказания за колеги-хулигани

Депутати, провокирали пердах или конфликти в Народното събрание може да останат без така наречен " безотчетни пари ", които им се поставят съгласно правилника на Народното събрание, съобщи 24 часа.бг.

Идеята е измежду ограниченията, заложени в проекта на ПП-ДБ за стягане на дисциплината в Народното събрание. Народните представители получават месечни начисления, които стигат до 2/3 от заплатата им и би трябвало да отиват за представителни разноски или сътрудници. ПП-ДБ считат, че финансова глоба за избран интервал може да предотврати тежко хулиганско държание.

Идеята за наказванията бе стартирана от парламентарната естрада от Мирослав Иванов от ПП-ДБ предходната седмица. Повод за глобите бе държанието на " Възраждане ", които на два пъти блокираха изявления на Явор Божанков и се заканиха да вършат същото и при опит Манол Пейков да излезе на парламентарната естрада. Изявите на Божанков бяха придружени със конфликти, грозни подиуми, депутати безусловно се плюха, а първото сдърпване приключи с одраната буза на Пейков и счупените очила на Веселин Вешев от " Възраждане ".

Иванов разгласи, че желаят промени в правилника за организация, които завишават глобите за държание, което е неприемливо по към този момент признатите правила. Идеята му бе да има ограничения, които " лимитират откритата нецензурност, физическата и вербална експанзия, които всекидневно са на тази естрада ". Иванов прикани ръководителя на Народно събрание Росен Желязков и заместниците му за по-стриктно съблюдаване на разпоредбите, с цел да не разрешават тази естрада да се употребява " по на ниска цена и неподобаващ метод, който разрушава демокрацията ".

" Тази рамка на държание, която сме наложили на себе си, е съблюдаване на персоналното ни държание в зала и не би трябвало да разчитаме на наказания. Ако само страхът от наказания ни възпира, не би трябвало да се считаме за народни представители, а като характерности, които са тук поради личните си заслуги. А ние представляваме народа. А като че ли 100% приказваме от личното си име със личните си пристрастия ", отвърна го обаче Желязков. Още предходната седмица той подсказа, че не е последовател на новите санкции и изрази подозрение, чесанкции ще " трансформират метафоричния език, алегориите, басните, желанието да се уязви съперникът ".

И въпреки че предходната седмица Божанков излезе гладко от трибуната, а през днешния ден и Пейков не бе възпиран да се изрича, ПП-ДБ не са се отказали от стягането на контрола над " Възраждане ". Намеренията им бяха подкладени и от острия спор, разразил се в сряда във връзка основаването на комисия за имунитетите на четирима народни представители, измежду които двамата някогашни министър председатели Бойко Борисов и Кирил Петков. Тогава депутатите още веднъж включиха размяната на остри прилагателни и обиди, а Желязков им подсети, че на председателския съвет към този момент са говорили за държанието в зала и прикани за повече почитание. И въпреки още веднъж да имаше мотив за санкции той наложи единствено две забележки - на Стоян Таслаков от " Възраждане " и на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

В плана на ПП-ДБ тежките санкции са планувани главно при рецидив. Идеята е при няколко хулигански изяви ръководителят на Народното събрание да гони народен представител от залата освен до 3 съвещания, а за повече. Отстраняването е планувано за основаване на вълнения и физически конфликти.

Измененията към този момент са показани на ГЕРБ-СДС и шефа на Народното събрание Росен Желязков, само че още не са финализирани.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР