След като коронавируса преоткри за мнозина отричания от десетина години

...
След като коронавируса преоткри за мнозина отричания от десетина години
Коментари Харесай

Не е ОК яйцата да стоят на вратата на хладилника и с острото нагоре, защо? - slava.bg

След като ковид преоткри за мнозина отричания от десетина години жълтък, който е супер значим за организма с високото си наличие на имунозащитния витамин Д, яйцата получават реабилитация и по други линии. Последните интернационалните научни проучвания потвърждават, че те освен НЕ водят до струпване на холестерин, а в противен случай – разнасят го качествено по кръвоносните съдове из целия организъм и по този начин пречат на образуването на тромби и други пренасищания.

Сигурно сте се чудили по какъв начин тъкмо в магазините дефинират появилите се през последните години ограничения на яйцата, които са като на облеклата – S, M, L, XL. Ами, може би е изненада, само че не се прави съгласно размера. А съгласно тежестта. То пък, става известно, зависи от възрастта на кокошката – носачка. Не от щастието или нещастието й, което се трансформира в аршин и провокира доста смешки и закачки с горките птици.

Най-общо естествената тежина на едно яйце е от 35 до 95-96 грама. Според това се подразделят и ограниченията на продукта. До 45 грама са S, от 45 до 55 – M, 55-75 – L и над 75 към този момент са XL. Прозводители прекомерно постоянно мамят клиентите като поставят в корите по-малки яйца при по-големите.

Дали яйцата са пресни се дефинира посредством специфичен апарат – овоскоп, като той дефинира тежестта съгласно положението на жълтъка. Най-общо казано, колкото повече е влажното слузесто вещество в яйцата, толкоз са по-добри, а при височина на въздушната камера се схваща, че са по-стари.

Производителите у нас не са доста точни при определянето на двата типа яйца съгласно това какъв брой са пресни: диетични – до 1 седмица, и трапезни – от 1 до 3 и половина седмици, като пробутват едните за другите, което е и доста рисково, поради вероятните натравяния. Сменят и датите на произвеждане с датите на доставка, без въобще да им пука за здравето на клиентите. Не изясняват даже при промоции, в случай че има даже най-малък риск за хората.

Накрая може би най-полезния лайфхак. Как е вярно да се съхраняват яйцата?

Изненада: макар структурите на хладилниците, мястото на яйцата не е на вратата, а навътре в изстудяващото устройство.

Добре е яйцата да се държат в корите, където по-добре се контролира значимата за сигурността на този тип храна температура, по тази причина предпочитайте картонените пред нездравословните пластмасови опаковки.

Трето и най-важно – дръжте ги с острата част надолу, не както сме привикнали – тъкмо наопаки. Защо? Защото по този начин се обезпечават две неща. Едното е по-добра отбрана от бактерии, а точно те вършат яйцата отровни. А другото е жълтъкът да остава в средата на яйцето, което го прави допустимо най-хубаво за консумация, без значение дали сурово или топлинно модифицирано.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР