След като излязоха наяве информациите, че от Барселона са платили

...
След като излязоха наяве информациите, че от Барселона са платили
Коментари Харесай

Барса може да се размине без наказание

След като излязоха нескрито информациите, че от Барселона са платили близо 1,4 милиона на някогашния вицепрезидент на съдиите Енрикес Ногейра, незабавно се появиха спекулации какво наказване може да получат каталунците. То може да е и много съществено, в това число и изваждане от Ла Лига. Според " Апелативен съд " обаче това е малко евентуално да се случи и по-скоро на " Камп Ноу " могат да се разминат даже без никаква глоба, в случай че няма ясни и безапелационни доказателства, че Ногейра е направил съответни дейности, с които е оказал помощ на Барса да завоюва един или повече мачове. Това обаче е доста мъчно да бъде потвърдено.

Ето какво написа в Дисциплинарния устав на Испанската футболна федерация:

1. Всяко държание, ориентирано към авансово установяване на резултат в даден мач, ще се смята за доста съществено нарушаване и ще бъде глобено в сходство с наредбите на този член. 

б) Тези, които вършат секрети сделки, водещи до приемане на неточен резултат в мач, или до анормално показване на единия или двата тима, или на някой от техните играчи, или потребление като индиректно средство за по-слабо представяна на някой от тях, стартирането на състав, очевидно по-лош от нормалната единайсеторка или друга процедура, водеща до същата цел, ще бъдат глобени, като създатели на доста съществено нарушаване, с дисквалификация за интервал от две до пет години и шест точки ще бъдат отнети от класирането на участващите клубове, обявявайки мача за недействителен, чието повтаряне ще се състои единствено при положение, че единият от двамата съперници не е отговорен и са нанесени вреди за него или за трети лица, които не носят отговорност. 

2. Този, който взе участие в осъществяването на нарушаванията по точки а) и б), без да носи материална и директна отговорност, се санкционира с отнемане от дееспособност или лишаване на лиценз за период от две години. За да дефинира степента на отговорност на тези субекти, дисциплинарният орган ще вземе поради разпоредбите за отговорност, открити от наказателното право. 

3. Клубът, директно миропомазан от държанието, разказано в раздел 1 на този член, може да бъде осъден със загуба на категория, ако може да бъде потвърдена каквато и да е връзка с причинителите. 

4. Във всеки случай ще се пристъпи към конфискация на сумите, в случай че са били дадени такива.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
От друга страна обаче сигурно може да се приказва за спор на ползи, откакто Ногейра е бил на поста си като началник на съдиите, до момента в който е изпълнявал функционалностите на консултант на Барса. Ето какво написа в етичния кодекс на съдиите.

" Лицата, подчинени на този Кодекс, не могат да упражняват функционалностите си - по-специално да приготвят и вземат участие във вземането на решения - в обстановки, в които има спор на ползи, който може да повлияе на тяхното осъществяване, без значение дали този спор е действителен или вероятен ". 

" Конфликт на ползи поражда, когато лицата, предмет на този Кодекс, имат или основават усещане, че имат второстепенни ползи, които могат да повлияят на самостоятелното, цялостно и обективно осъществяване на техните отговорности. Вторични ползи се схващат като всички тези, които, когато са предпочитани, могат да отклонят лицето от вярното практикуване на отговорностите му, както и тези, които могат да доведат до търсене или потребление на преимущества, които водят до непозволено облагодетелстване на лицата, обект на това код или свързани лица ".

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР