След жегата, която ни налегна в последните два дни на

...
След жегата, която ни налегна в последните два дни на
Коментари Харесай

Ново захлаждане от неделя, другата седмица меки летни температури

След жегата, която ни налегна в последните два дни на хоризонтасе задава ново захлаждане и нормализиране на дневните температури. Но през днешния ден и утревсе още ще е горещо в следобедните часове с оптимални температури до 40 градуса в низините на страната. Това си е горещо време и би трябвало да се спазватдобре известните правила за държание в жегите - възрастните да си седят по домовете най-малко до18 часа, да се пиеповече вода, дребните деца също да не се излагат на слънце в следобедните часове, да се носят по-шорики и светли облекла. да не се пали огън навън. Но това всички си го знаем.

И по този начин, в събота следобяд и през нощта против неделя от северозапад - запад над страната ще стартира да прониква по студен въздух, ще има валежи и гръмотевични стихии, които ще обиден първо Западна България, а в течениена нощта и денем в неделя ще има валежи и в централните и източни елементи на страната.

Тук би трябвало да проследим прогнозата на НИХМ с съответната прогноза за неделния ден, с цел да забележим къде и какъв брой ще вали. Но ще има условия за развиване на мощна купесто-дъждовна облачност, за мощни стихии.

Това ще сложи началото на захлаждане и нормализиране на дневните температури, които ще се намалят с десетина градуса и към този момент ще са сред 22 и 27 - 28 градуса.

В понеделник температурите едва ще се покачат, само че във вторник, с ново навлизане на по-хладен въздух още веднъж ще има краткотрайно повреждане на времето, опция за валежи и гръмотевици, само че евентуално с по-слаба активност.

Във вторник и сряда, дневените температури се чака да се намалят още и да са от 22до 27градуса.

В идващите дни на другата седмица те едва ще се покачват, само че остават в интервала 26 - 31 градуса. Но тук има въпросителна, тъй като американският и европейският модели се разминават - американският дава по-високи оптимални температури за интервала до 12 - 15 август - до 35, 38 градуса, до момента в който европейския модел дава температури до 32,33 градуса. Предстои да разберем.

Другата значима характерност на времето в интервала след вторник, 8 август е, че евентуално ни чака по-дълъг изсъхнал интервал, с по-високо атмосферно налягане, съвсем без превалявания - хубаво лятно августовско време.

Възможно е към средата на месеца още веднъж да усетим летни жеги и високимаксимални дневни температури, само че това е наклонност. Имайте поради, че денят понижава значително и опцията приземната атмосфера да се нагрее мощно понижават.

Но след 8 август се обрисува седмица на доста хубаво лятно време, уместно и за планина и за море, който може - да се възползва. Да се възползва, че лятото ще превали и ще пристигна есента, и ще стартираме да се питамеза зимата, каква ще е - студена или топла? На този риторичен въпрос няма отговор. Вероятността да е топла е по-голяма от опцията да е студена и снежна, само че кой знае? В последните години имаме серия от меки зими, тъй че е допустима изненада в другата посока. Все отново, в случай че се опираме на науката и напрогнозите на огромните метеорологични центрове можем да чакаме относително мека зима. Тази прогноза се прави и на база на развиването и на феномена Ел Ниньо в екваториалните елементи на Тихия океан, това е позитивната фаза на южната вибрация /ENSO/, която нормално значи малко по-високи световни температури. Но в районен проект това може да не е по този начин и да има съществени отклонения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР