Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, въпреки

...
Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, въпреки
Коментари Харесай

Официално: Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, макар че по „ швейцарското предписание ” индексацията би трябвало да е по-малка. Решението беше взето в Националния застрахователен институт след дни на разногласия.
Прочетете още
Индексацията на пенсиите се трансформира в разграничителна линия в последните дни, когато стана ясно, че прогнозата, заложена в края на предходната година в държавния бюджет, може и да не е вярна и в действителност междинният застрахователен приход и инфлацията да водят не до 11% осъвременяване, а до 10 на 100. Това за междинната пенсия значи към 8 лв. разлика, само че за бюджета е в размер на 100 милиона лв..

След като през вчерашния ден държавното управление пое ангажимент,  днес общественият министър предложи, а Надзорният съвет гласоподава индексация от 11 на 100, както беше заложено в бюджета.

Преди да бъде взето решението от ПП-ДБ желаеха още в 10 часа в сряда да бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание, на което депутатите да задължат Национален осигурителен институт да гласоподава по-високата индексация. Според правилника за активността на Народното събрание ръководителят му – в тази ситуация Росица Кирова, е задължен в период до 7 дни да свика такова изключително съвещание. За това са нужни най-малко 48 подписа. Досега от ПП-ДБ са събрали 51.

 „ Предложих 11% на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Единствено АИКБ бяха срещу това решение. И работодателските организации, и синдикатите, и държавната квота поддържа това предложение. Парламентът не може да взима и да задължава с решение ”, съобщи Ивайло Иванов, длъжностен министър на труда и обществената политика.

„ Асоциацията на индустриална капитал не се занимава с политика. То е просто предизборно заричане. Ако ние желаеме да имаме в действителност пенсионна промяна, би трябвало да съблюдаваме закона. В случая за нас законът се нарушава ”, разяснява Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Има гласуван закон за финанси на страната, има записани цифри в него, те би трябвало да се извършват. Всъщност 11% е извършване на Закона за държавния бюджет ”, съобщи Александър Загоров от КТ „ Подкрепа ” за Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР