След горещото време в края на август, при което на

...
След горещото време в края на август, при което на
Коментари Харесай

Българите посърнаха след тази прогноза за септември

След горещото време в края на август, при което тук-там в Дунавската низина температурите превишиха 35-38 градуса и на доста места в България и Гърция се образуваха горски пожари, породени от сушата, от Meteo Balkans съобщават добри вести.

Предстоящият септември ще бъде по-студен, като една от аргументите са по-честите студени атмосферни фронтове от Северозападна Европа. От климатична позиция времето през този месец е мъчно за прогнозиране заради честата промяна на циркулацията в Европа.

В първата седмица на септември жегите ще бъдат сменени от серия от студени атмосферни фронтове и температурите ще се намалят. Няма да я има тази изтощителна горещина, само че пък за сметка на това температурите ще се намалят и ще е прохладно. Отначало ще имаме и гръмотевични стихии.

Смяна на циркулацията чакаме към 5-9  септември. Тогава чакаме нов транспорт на по-топла и гореща въздушна маса, тогава температурите за малко ще се покачат и ще са с летни стойности – сред и ще са 30-35°C. След късото стопляне от единствено три – черти дена  в този миг световните модели предвиждат нови студени нахлувания. Очакват се нови студени атмосферни фронтове и по-ниски температури.

На базата на актуалните данни, температурите ще са под нормата, а месечната сума на преваляванията ще са към и над нормата.

Очаква се междинните месечни температури през септември да са по-ниски от нормалната норма, която за равнините е сред 15 и 19 градуса, за високите полета – сред 14 и 17 градуса, а за планините – сред 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще доближи до 34-35 градуса, а най-ниската ще бъде към 5-6 градуса.

В западната половина на страната месечната сума на преваляванията ще се задържи към и над климатичната норма, която за равнините е сред 40 и 60 л./кв.м., а за планинските региони – сред 50 и 80 л./кв.м. В Източна България ще се следи засушаване.

Астрономическата есен през 2023 година настава на 23 септември в 9:50 часа българско време.

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се чака температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. Максималните температури в страната ще са сред 23-28°С, а минималните ще са сред 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С. По-високи ще са температурите по Черноморието – до 18-19 °С, а оптималните – от над 25-28°С.

Месецът ще стартира с превалявания – основно в западните и централни елементи от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки.

Дъждове и гръмотевици чакаме основно над планинските региони, само че към края на десетдневката те ще отслабват по активност, температурите ще се покачват и на доста места ще надминат 30°С. Именно към 5-9 септември се чака и нов транспорт на гореща въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока облачност и тук-там в планините не е изключено да превали и прегърми.

Температурите ще се покачват и на доста места ще са сред 25 – 27°С. Към 14-и – 15-и от югозапад ще проникне малко топъл въздух, дневните температури ще се покачат и ще са между  25 -29 °С. След краткотрайното стопляне, до края на второто десетдневие градусите ще се намалят и ще са под 25°С. Времето ще се дефинира от серия от преминаващи атмосферни разстройства, като вероятността и от циклони ще се покачва.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма в този интервал. В първите дни от третото десетдневие ще бъде облачно и дъждовно. Причината за неприятното време е предстоящ циклон, ситуиран над Западните и Южни Балкани.

Очакваме и трайно намаляване на температурите към края на интервала. Възможни са и първите превалявания от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа промяна на динамичността и чести циклони.

Към края на третото десетдневие на септември въздушната маса ще се стабилизира и температурите ще се покачат. Очакват се нетипични за края на месеца оптимални температури, и даже тук-там ще надминат 25-29°С.

Любопитно – Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. Според нея, в случай че септември е изсъхнал, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от националната метеорология.

Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то подобен ще е целият декември.

Месечните прогнози дават единствено обща визия за времето заради невъзможността за по-детайлна прогноза в съответен район за толкоз дълъг интервал от време. Месечната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Прогнозист: Имре Дузмат / SPM

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР