Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще

...
Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще
Коментари Харесай

Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще ударят най-мощно

Студ, гръмотевични стихии и порои връхлитат страната: Ето къде ще ударят най-мощно. Алармата биха специалистите от Мeteobalkans.

По данни на SPM мощни гръмотевични стихии ще се образуват към 18-19 май, като повода е преминаващо през страната вълново разстройване.

През идващите дни ще следим удобни условия за развитите на добре проведени гръмотевични стихии над Сърбия, Западна и Централна България и Румъния. По-значителни ще са явленията над Централна Сърбия и България и частично Южна Румъния, като там, ще се образуват мощни мезо-конвективни системи. 

Ще има условия и за суперклетки, както и за едра и междинна по мярка градушка.  

Лошото време ще се задържи и след 20-ти май, като атмосферата ще остане нестабилна и след обяд ще имаме чести превалявания и мощни гръмотевични стихии. Температурите ще се покачат, а вероятността от по-екстремни феномени ще се задържи висока, оповестява meteobalkans.com. 

През нощта против четвъртък над цялата страна ще доминира променлива облачност. Валежи от дъжд се чакат над Югозападна и Централна България, където тук-там ще са и обилни по количества. Без превалявания ще се задържи над Източна България.

Ще има условия и за мъгли тук-там из Тракия и по билата от Стара планина.Ще духа слаб източен вятър. 

Минималните температури ще се покачат и ще са сред плюс 7°С и плюс 12°С. По-хладно ще се задържи единствено над котловините от Западна България  – до 8-9°С. 

През деня в четвъртък облачността ще е по постоянно забележителна и на доста места, най-вече над Югозападна, и Южна България - с превалявания от дъжд, ще има условия и за гръмотевици. Почти без превалявания ще е над Източна България

Очакваните оптимални температури ще бъдат сред 15° и 18°С.

Времето в София

През нощта против четвъртък  ще доминира променлива облачност. Очакват се и превалявания от дъжд. Минималните температури ще са сред 7-8°С, а оптималните – към 16-17°С. До обяд преваляванията в столицата ще спрат, само че след обяд от югозапад ще стартират нови превалявания от дъжд. Ще духа слаб югоизточен вятър. 

Времето по планините

Ще се задържи най-вече облачно, дъждовно, а по билата  и мъгливо. След обяд и с развиване на купсто-дъждовна облачност. През деня по-значителни ще са преваляванията над Рило-Родопската област. Над 1900-1800 метра надморска височина се чакат и превалявания от сняг. 

Ще духа мощен североизточен вятър, само че след обяд ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 8°, на 2000 метра – към 1°.

Времето по Черноморието

През нощта против четвъртък  ще доминира раздрана облачност. Ще духа слаб до сдържан югоизточен вятър. През деня ще е най-вече облачно.

Максималните температури ще са сред  14-15°С по Северното Черноморие и до 18-19°, по Южното Черноморие. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Времето на Балканите

Очакват се обилни превалявания над Северна Македония, Гърция, Албания и Югозападна България. Над останалата част от полуострова облачността ще е раздрана. Ще имаме и повече слънчеви часове в Южна Гърция и по Адриатическото крайбрежие. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР