След години на тъмно, община Благоевград ще постави ново осветление

...
След години на тъмно, община Благоевград ще постави ново осветление
Коментари Харесай

След години на тъмно: Слагат осветление на входа на Благоевград

След години на мрачно, община Благоевград ще сложи ново осветяване на основния път Е-79 край града. Пътният сектор е околовръстен на Благоевград и през него минават хиляди коли. Не липсват и доста пътни произшествия през годините.

Околовръстният път на Благоевград е неосветен от години. И до през днешния ден, тук през нощта е мъчно прекосяването с автомобил, защото видимостта е слаба. Често има и погрешно пресичащи хора.

През годините имаше и няколко случая с жертви и потърпевши. Последният е от преди година, когато млад мъж почина, удряйки се с автомобила си поредно в мантинела и един от стълбовете при започване на града. Откакто е отстранено осветлението, в тъмните часове на денонощието живота си изгубиха и няколко погрешно пресичащи пешеходци.

Участъкът е с дължина четири километра, като стартира от антените преди Благоевград и приключва при квартал " Струмско ". Проверка през 2016 година е открила, че инсталираните през 70-те години осветителни тела са изгнили и ръждясали. Тогава пътноподдържащата компания ги отстранява, тъй като съставляват заплаха за преминаващите под тях коли.

Трафикът в сектора е извънредно претрупан, защото поема потока от коли както от града, по този начин и от околните обитаеми места.

След няколко несполучливи опита на предходни управления, в този момент община Благоевград е съумяла да вземе собствеността върху стълбовете, на които бяха инсталирани лампите. Те към този момент са въведени като актив на Общината, което и дава право да се разпорежда с тях и надлежно да ги ремонтира.

„ Намерението ми е да осветим града и когато идват хората... това е лицето и входът на града. Когато хората минават даже, ще могат да го виждат това цялото осветено. Говорим за нещо съвременно, с фотоволтаична система, осветителните тела, съответната продължителност. Да създадем нещо в действителност ново. Като модел и пример за това какво би трябвало да се случи в идващия интервал. А и ще спечелим всички от това ", разяснява Илко Стоянов – кмет на община Благоевград.

Местните поданици упорстват осветлението да бъде ремонтирано колкото се може по-скоро, защото съгласно тях Благоевград е единственият град в България, който няма улично осветяване при влизането в него.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР