Симеоновският лифт – последният останал работещ от София до високите

...
Симеоновският лифт – последният останал работещ от София до високите
Коментари Харесай

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече

Симеоновският въжен превоз – последният останал работещ от София до високите елементи на Витоша – няма да работи повече. Вместо това ще се приготви план за подмяната му, разгласи основаната в Италия компания „ ТехноАлпин “. Тя е притежател на сдружението „ Витоша ски “, което има оборудванията на Витоша.

Причина за решението е неналичието на части за поддръжката на кабинковия въжен превоз, оповестяват от „ ТехноАлпин “, представени от  „ Медиапул “.

В края на декември предходната година столичният кмет Васил Терзиев с „ изненада “ откри, че лифтът е спрял да работи. Тогава той съобщи, че не е ясно по кое време ще проработи още веднъж, като допусна, че това ще стане евентуално след февруари 2024 година

Симеоновският въжен превоз е пуснат в екслоатация през 1982 година Към оня миг той е най-дългият въжен превоз в света от тази категория и пробно оборудване за производителя, споделят от компанията. До приватизирането на оборудванията от „ Витоша ски “ през 2007 година кабинката не е поддържана добре. Липсвала сервизна история и не били купувани истински аварийни елементи. Това довело и до бързата обезценка на лифта.

„ Витоша ски “ са вложили няколко милиона в аварийни елементи, само че производителят Doppelmayr е разпознал съществени структурни модификации на оборудването и е спрял доставките на аварийни елементи за него.

„ Витоша ски “ от години упорстват да се промени Законът за горите, тъй че да улесни построяването на нови лифтове. Искат и да бъде признат нов проект за ръководство на естествения парк „ Витоша “, защото в сегашния новото строителство не е позволено.

Природозащитници обаче настояват, че сходни промени не са нужни и оборудванията на Витоша могат да се трансформират и ремонтират и при в този момент настоящите нормативни документи. На същото мнение са и съветници от групата на ПП-ДБ-СС, които се пробват да разработят визия за Витоша.

„ Витоша ски “ има още два лифта от София до високите елементи на планината - Драгалевският и Княжевският. И двата не работят, а от компанията споделят, че няма по какъв начин да бъдат пуснати без замяна и даже съществени промени - изключително за Княжевския.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР