След години на привиден мир основните играчи на телекомуникационния пазар

...
След години на привиден мир основните играчи на телекомуникационния пазар
Коментари Харесай

Ценова война: КРС подпука „Виваком“

След години на измамлив мир главните играчи на телекомуникационния пазар влязоха в открит дуел.
От едната страна са А1 и „ Йеттел България “, които оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) договорката, с която „ Булсатком “ продаде за 90 млн. евро базовите станции и закрепената си мрежа на United Group, компанията – притежател на „ Виваком “ и „ Нова тв “. В края на предходната година отново двата оператора подадоха сигнали в Комисия за защита на конкуренцията, с които твърдяха, че покупката на „ Булсатком “ от предприемача Спас Русев може да наруши конкуренцията.
Основното изказване на двата телекома е, че с косвеното придобиване на инфраструктурата на „ Булсатком “ и финансирането на договорката третият огромен състезател – „ Виваком “, може да получи прекомерно огромен надзор над пазара. „ Йеттел “ е по-активен пред публиката и споделя в прессъобщението, че по този начин съперникът им „ Виваком “ ще има монополно състояние – с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на интернет.
И в този момент към този момент новината – Комисията за контролиране на известия ще проверява „ Виваком “! На уеб страницата на КРС е качено известие, че в Комисията са постъпили претенции от осем предприятия за предоставяне на наложителни инструкции на „ Виваком България “ ЕАД и за оказване на подпомагане за разрешаване на разногласия с „ Виваком България “ ЕАД по реда на Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура (ЗЕСМФИ) по отношение на индексацията на цените за достъп до и взаимно прилагане на физическа инфраструктура – канална мрежа.
Припомняме, че телекомът е благосъстоятелност на най-голямата кабелна компания в Сърбия United Group, която пък е владеене на английската BC Partners. Зад цялата скица стои сръбският милиардер Драган Шолак, „ дал назаем “ 127 млн. евро на компанията на Спас Русев – Вуйчо Спас Viva Corporate, с цел да купи „ Булсатком “.
КРС регистрира, че тези цени се включват като съставния елемент при установяване на цените за крайните консуматори, заради което производството по постъпилите претенции е от първостепенно значение за обезпечаването на налични цени на електронни съобщителни услуги.
В сходство със периодите по реда на ЗЕСМФИ, с Решение № 25/19.01.2023 година е избрана профилирана комисия, която преглежда настояванията  и все още събира мнения и доказателства от предприятията.
Специализираната комисия изисква и доказателства за сходството на избраните цени с Методиката за метода за разпределение на разноските при установяване на цени за даване на достъп до и взаимно прилагане на физическа инфраструктура и право на прекосяване по ЗЕСМФИ, както и останалите условия планувани в нормативната уредба.
След привършване на наложителните процесуални дейности, според условията на ЗЕСМФИ и Процедурните правила на КРС за решение на разногласия по глава осма от ЗЕСМФИ, КРС ще се произнесе с стимулирано решение във връзка с постъпилите претенции за наложителни инструкции.
Съгласно член 87, алинея 4 от Закона за отговорностите и договорите, повреждане на контракта не се позволява, когато неизпълнената част от задължението е незначителна предвид на интереса на кредитора.
В тази връзка ако обещано дружество не заплаща противоречивото нарастване на цената за достъп в интервала досега на произнасянето на КРС с решение по настояванията за предоставяне на наложителни инструкции, това не следва да се смята за съображение за преустановяване на предоставения от „ Виваком България “ ЕАД за достъп до и взаимно прилагане на физическа инфраструктура – канална мрежа.
КРС непрекъснато следи развиването на пазарите на електронните съобщителни мрежи и услуги, по-специално измененията в изискванията, при които се реализира конкуренцията сред предприятията на дерегулирани пазари, на които са работили наложени характерни отговорности.
При неподходящо развиване на пазарите на дребно или на едро, което визира ефикасната конкуренция сред пазарните участници, КРС ще предприеме дейности, съгласно пълномощията си по Закона за електронните известия и Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, при тясно взаимоотношение с останалите регулаторни органи.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР