Решено: Унищожават физически българските банкноти и монети след приема в

...
Решено: Унищожават физически българските банкноти и монети след приема в
Коментари Харесай

Решено: Унищожават физически българските банкноти и монети след приема в Еврозоната!

Решено: Унищожават физически българските банкноти и монети след приема в Еврозоната! Българските левови банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени физически след присъединението ни към еврозоната. Това заяви Българската национална банка на своя уебсайт в графа „ Присъединяване към еврозоната “. 

Според статистиката по номинали на страницата на Българска народна банка в интернет в обращение към края на февруари 2024 година има общо 581.4 млн. броя банкноти. Броят на монетите е 3,242 млн., като при тях има непрекъсната наклонност за увеличение на броят им.

От Българска народна банка оповестиха, че за изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни задоволително площи за предпазване със нужната степен на сигурност.

Решено: Унищожават физически българските банкноти и монети след приема в Еврозоната!

12.05.24 17:13

Мартин Карбовски омерзен от Евровизия: „ Това за мене е призрачен сън! Предупредих за розовият ф@#u3ъм! “

12.05.24 16:37

Мария Захарова с гадност за Евровизия: „ Оргия! Погребението на Западна Европа протича обикновено “.

12.05.24 16:13

Емил Йотовски яростно: „ Европа беше отмъкната от тайфа джендъри и неолиберали “

12.05.24 15:48

Съвременни способи на лекуване оказват помощ на пациентите с астма (ВИДЕО)

12.05.24 15:32

Допълнителни машини с висок потенциал ще ги изброяват и ще ги подлагат на инспекция за правота. Други машини с висок потенциал пък ще са за заличаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и превоз за превозването им до местата за заличаване и демонетизиране.

Българска народна банка прави и любопитния разбор, съгласно който тежестта на банкнотите е към 820 тона, а монетите общо към 13 000 тона.

Според първичните прогнози евробанкнотите и евромонетите, които ще заменят българските банкноти и монети се правят оценка на към 550 млн. броя евро банкноти и 880 млн. броя евромонети.

През първата година от приемането ни в Еврозоната евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната. Българска народна банка ще заплати разноските за превоз, като до две години ще би трябвало да възвърне на централните банки заетите банкноти.
Евромонетите ще бъдат създадени с българска национална страна, според утвърждения към този момент дизайн, като за задачата Българска народна банка ще достави нужните заготовки.

Пускането на евробанкнотите и евромонетите в обращение също ще изисква подготовка.

Очакват се разноски за обезпечаването на площи за съхранението им, машини за изброяване и инспекция за правота на евробанкнотите и евромонетите. Прдвижда се профилиран превоз за зареждане с тях на петте касови подразделения на Българска народна банка.

Българска народна банка е пресметнала, че над 492 млн. лв. е прогнозната стойност на разноските, които се чака да бъдат направени от Българска национална банка, банките, финансовите институции по член 3а от ЗКИ и доставчиците на платежни услуги по отношение на подготовката за въвеждане на еврото.

Не е планувано визираните 492 млн. лева да се поемат от страната.

От Българска народна банка прецизираха: Присъединяването на Република България към Евросистемата ще докара до фундаментална смяна в модела на паричната политика в България

За разлика от мощно лимитираните благоприятни условия на паричната политика в границите на режима на паричния съвет, след влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, централната банка ще може да реализира посредством Евросистемата целия набор от принадлежности на паричната политика, планувани в глава IV от Устава.

Оказва се също, че с приемането на еврото от Република България, респективно с влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, Българска народна банка следва да изплати изцяло записания си дял в капитала на ЕЦБ, който е 0.9832% от общия записан капитал на ЕЦБ (106 431 хиляди евро).

Източник: Българска народна банка

Още вести четете в: Бизнес, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР