След двудневен дебат народните представители приеха част от законопроектите за

...
След двудневен дебат народните представители приеха част от законопроектите за
Коментари Харесай

След 2 дни дебат в НС: Решиха как ще разследват главния прокурор

След двудневен спор народните представители одобриха част от законопроектите за смяна на Наказателно-процесуален кодекс. Сред признатите планове на закон беше и този на Министерски съвет, който вкарва механизъм за следствие на плавния прокурор. Законопроектът беше подсилен от 181 народни представители. 

Във импортираният от Министерския съвет законопроект се показва, че главната му цел е повишение успеваемостта на наказателното произвеждане, отбрана в по-голяма степен правата на потърпевшите от закононарушения и регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и възстановяване на интернационалната известност на българската страна чрез вземане предвид с рекомендациите на европейските сътрудници и ограниченията, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, и тяхното сполучливо консолидиране в националния юридически ред, съобразено с националното правосъзнание и правна традиция.

В законопроекта са възприети рекомендациите на разнообразни европейски сътрудници, в това число рекомендациите на Венецианската комисия от 24 октомври 2022 година, предходни мнения на Венецианската комисия, както и редица революции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа, както и рекомендациите по Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия за нуждата от въвеждане на ефикасен и съгласуван с настоящата конституционна уредба модел за без значение следствие против основния прокурор и неговите заместници.

За обезпечаване провеждането на без значение следствие против основния прокурор или негов заместител със законопроекта се предлага в случаите, когато е налице легален мотив по член 208 от HПK за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд. Със законопроекта се предлага, прокурорът по следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор да управлява досъдебното произвеждане и да взе участие в правосъдното произвеждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР