След дълго забавяне и различни перипетии мостът между столичния квартал

...
След дълго забавяне и различни перипетии мостът между столичния квартал
Коментари Харесай

Мостът между „Люлин“ и Западен парк най-после е отворен

След дълго закъснение и разнообразни премеждия мостът сред столичния квартал " Люлин "  10 и Западен парк над река Суходолска в София най-сетне е отворен и пешеходци и колоездачи могат да минават по него, видя " Сега ". Вече действат и прилежащите две детски и една спортна площадка. Отворени са и велоалеите в региона.

Откриването на моста се случва без нормалните в такива случаи прессъобщения и тържествени събития с присъединяване на публични лица от Столична община. Възможно пояснение за неналичието на показност е това, че през ноември м.г. от " Московска "  33 към този момент оповестиха моста за подготвен. Няколко дни преди последните парламентарни избори през 2021 година от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова разпространиха информация, че мостът е приключен и към този момент може да се употребява. " Благоустрояване на над 10 декара паркова територия и нов пешеходен мост обезпечават комфортна връзка от регион " Люлин "  към Западен парк. Оформени са зелени площи, алеи, две детски и спортна площадка, както и велоалеи. Изградени са тротоари, пешеходни алеи и ново осветяване. Места за отмора с пейки и кошчета. Поставено е и видеонаблюдение ", се споделяше в известието. Общината популяризира и фотоси по какъв начин Фандъкова минава по моста в компанията на кмета на регион " Люлин "  и неин съпартиец от ГЕРБ Милко Младенов. Няколко часа по-късно обаче мостът още веднъж бе заграден с мантинели и придвижването по него беше спряно. А пък от общината излязоха с версията, че Фандъкова и Младенов правили рутинна инспекция на строителните работи и че столичани ще би трябвало да почакат още, преди да могат да употребяват оборудването.

Според първичните проекти мостът над река Судохолска трябваше да бъде приключен в границите на огромния ремонт на Западен парк, почнал през 2018 година, чийто край неведнъж бе отлаган. По време на строителството обаче Столична община в началото изиска това оборудване да отпадне от плана. Причината бе, че фирмата-изпълнител на цялостния ремонт - " Галчев инженеринг ", отказала да го строи с претекст, че мостът е неосъществим за осъществяване. Затова и от общия бюджет за ремонта на парка, който бе в размер на към 11 млн. лева с Данък добавена стойност, бяха извадени 63 654 лв., колкото се смяташе, че ще коства оборудването. Впоследствие обаче от общината въпреки всичко взеха решение мост сред " Люлин " и Западен парк да има. Този път цената бе много по-висока - към 300 000 лв.. Неговото строителство стартира към 3 месеца след края на ремонта на самия парк. 

Както " Сега " неведнъж писа, цялостният ремонтна Западен парк трябваше да завърши през 2019 година, само че след серия отлагания той най-сетне приключи през март м.г. След това обаче се оказа, че част от дейностите са приключени некачествено и че след дъжд така наречен Зелено учебно заведение и доста други зони на парка се наводняват и в тях може да се влезе единствено с гумени ботуши.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР