След Covid-19 следващата голяма цел на производителите на ваксини е

...
След Covid-19 следващата голяма цел на производителите на ваксини е
Коментари Харесай

След К19 следващата цел на производителите на ваксини е респираторен вирус, който убива деца

След Covid-19 идната огромна цел на производителите на ваксини е респираторен вирус, който убива до 500 деца годишно в цялата страна и от десетилетия е измежду водещите аргументи за хоспитализации в Съединени американски щати, оповестява WSJ.

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) заразява съвсем всички в някакъв миг, като при множеството хора предизвиква леки признаци, сходни на настинка. Но тя може да докара до съществени здравословни проблеми като затруднено дишане и пневмония при бебета и възрастни хора.

Десетилетия наред вирусът се изплъзваше от напъните за създаване на ваксина, като през 60-те години на предишния век пробна ваксина навреди на някои деца по време на тестванията. RSV е едно от последните останали детски болести без утвърдена ваксина.

 

Сега няколко производители на медикаменти, измежду които Pfizer Inc., Johnson & Johnson, Moderna Inc. и GlaxoSmithKline PLC, тестват инжекции, които съгласно експерти по инфекциозни заболявания дават обещание да предотвратят по безвреден метод болестта от RSV. Първоначалното създаване на множеството от тези ваксини предшества актуалната пандемия, само че съгласно анализатори бързият триумф в намирането на ефикасни ваксини Covid-19 е дал подтик на напъните в региона на RSV.

Ако огромните изследвания, провеждани с десетки хиляди участници, потвърдят сигурността и успеваемостта, Pfizer, J&J и GlaxoSmithKline декларират, че възнамеряват да подадат заявление за регулаторно утвърждение по-късно тази година. Според фирмите и анализаторите това може да докара до стартирането на един или повече от тези инжекции през идната година.

 

 

Те могат да се слагат на възрастни хора или на бременни дами, с цел да се предпазят новородените им деца от RSV през първите няколко месеца от живота им. Sanofi SA и AstraZeneca PLC създават лекарство въз основата на антитела, което може да се дава непосредствено на новородени за попречване на заболяване от RSV.

" Въздействието би било голямо ", споделя доктор Джанет Енглунд, експерт по респираторни вируси в детската болница в Сиатъл, която се занимава с проучвания на RSV. " Това ще промени броя на хоспитализациите. Малките бебета няма да се постанова да идват толкоз постоянно в болничното заведение. "

 

Ваксините против RSV могат да бъдат забележителен нов източник на доходи за производителите на медикаменти. Анализаторите на SVB Leerink са пресметнали, че пазарът на ваксини против RSV може да доближи най-малко 10 милиарда $ доходи в международен мащаб. Този месец Pfizer се съгласи да придобие компанията ReViral Ltd., която създава лекувания за RSV.

 

 

 

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите всяка година RSV инфекциите водят до към 58 000 хоспитализации на деца под 5-годишна възраст и 177 000 хоспитализации на възрастни над 65 години. Въпреки че множеството деца оцеляват, RSV убива до 500 деца в Съединени американски щати всяка година и към 14 000 възрастни хора всяка година - брой, който се приближава до този на грипа.

 

Ако човек има хронично белодробно заболяване, прекарал е инфаркт или някакво друго заболяване, при възрастните хора рискът да умрат от RSV зараза е нараснал ", споделя Х. Коди Майснер, началник на отдела за детски инфекциозни заболявания в Медицинския факултет на университета " Тъфтс ".

 

 

 

Както и при грипа, сезонът на RSV нормално продължава от края на есента до пролетта. Пандемията Covid-19 наруши този модел, защото разграничаването и маскирането потиснаха RSV през естествения сезон 2020-21 година Но през предишното лято случаите на заразяване скочиха извънредно, защото хората не вземаха задоволително защитни ограничения.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР