След близо 3-годишен процес, започнал на 17 октомври 2017 г.,

...
След близо 3-годишен процес, започнал на 17 октомври 2017 г.,
Коментари Харесай

Съдия Костадинова, която пусна Брендо, осъди журналистка, подложена на дългогодишен тормоз

След близо 3-годишен развой, почнал на 17 октомври 2017 година, известната журналистка Соня Колтуклиева беше наказана на първа инстанция от арбитър Костадинка Костадинова от Софийски градски съд на 1 година условно и 3 години изпитателен период поради 6 750 лв. “невнесени налози ”, съгласно обвиняването на прокуратурата. Това оповестява уеб сайтът 5gmedia.bg.
На последното съвещание по делото на 24 юли прокурор Лефтеров уточни смекчаващи виновността условия с концепцията за изговаряне на присъда по член, предполагащ административно наказване. Адв. Паулина Китанова изиска подзащитната й да бъде оповестена за почтена, защото обвиняването се гради единствено върху показанията на “универсалния свидетел” по голям брой обвинявания Бисер Лазов, който 20 години е бил “дясната ръка” на банкера Цветан Василев, а след банкрута на КТБ - се обърна против благодетеля си. Неговите изказвания, че Колтуклиева е получила 90 000 лв. от компания “Фина С” не бяха доказани от другите очевидци, Цветан Василев под клетва даде в Белград показания пред представител на българския съд, че не е нареждал на Бисер Лазов да дава пари на Колтуклиева, не е имал - той, КТБ или негова компания пиар контракт с нея, тя не е правила никаква активност за него или компаниите му. Фактите по делото демонстрират, че липсват счетоводни документи за изплатени суми, както и заявления пред Национална агенция за приходите на “Фина С” за погашение на сумите, както изисква законът. Според няколко решения на Върховния касационен съд, в случай че не съществуват документи, удостоверяващи тъкмо и ясно кой е платецът на сумите, те не могат да бъдат считани за облагаем приход и по тях не се заплащат налози. От друга страна, в случай, че платецът не е изискал декларация за самоусигуряващо се лице, това значи, че самият длъжник е трябвало да внесе предплатено нужния налог.

В случая със Соня Колтуклиева няма документи, показващи кой е платецът по изказванията на Бисер Лазов; няма договор; няма никаква активност от страна на Соня Колтуклиева, написа още 5gmedia.bg.

Върховен касационен съд също изисква да бъде посочена активността, поради която е платена сумата. Това в обсъждания случай отсъства. Тоест, не са на разположение никакви учредения сумата, даже да е била получена, да се счита за облагаем приход.

Национална агенция за приходите удостовери публично пред Софийски градски съд, че Соня Колтуклиева и нейната компания нямат обществени отговорности, както и, че претендираните от прокуратурата 6 750 лв. са импортирани още на 1 август 2017 година предплатено, преди началото на правосъдния развой на 17 октомври 2017 година.

В правосъдната зала Соня Колтуклиева съобщи, че обвинителната защита на прокурор Лефтеров като че ли е писана от създател на жълта медия, а тя самата е типичен случай на това по какъв начин мощните на деня могат да тормозят и да се пробват да смажат един публицист, който подлага на критика властимащите. “Понеже не съумяха години наред да ми запушат устата по различен метод, вкараха ме в съда”, сподели тя.

Както е обществено видно, обичан фасон на прокурорите и политиците е да отбиват неуместни въпроси с дежурната имитация: “не отговаряме на обвиняеми”. Затова хората са по улиците и площадите, поради неналичието на правдивост. България е най-критикуваната държава-членка на Европейския съюз за отсъствието на промени в правосъдната система и за отсъствието на господство на закона. На 13 юли 2020 година Посолството на Съединени американски щати в България огласи във връзка на митингите позиция, в която се споделя: “Ние поддържаме българския народ в устрема му за повишение на доверието в демократичната система и поощряване на върховенството на закона в България.”

Искът, послужил като съображение за покачване на обвиняването против журналистката е на Национална агенция за приходите - същата Национална агенция за приходите, която беше принудена да признае след питане от Групово дело “Боец”, че през последните 10 години не е събрала 16 милиарда лв. от невнесен Данък добавена стойност. А финансовият министър Владислав Горанов призна, че ръководената от министерството на финансите Държавна организация по хазарта не е събрала от хазартни компании на обвинения Васил Божков държавни такси в размер на 700 милиона лв. и по този начин е ощетила държавния бюджет с невиждано висока сума. Премиерът Борисов, искайки оставката на министъра, съобщи, че не е схванал по какъв начин по този начин Владислав Горанов е позволил това; тази мрачна констатация е била споделена и от съдружните сътрудници.
Но последици за някогашния финансов министър няма.

В многочислените си медийни изяви Соня Колтуклиева изясни, че проблемите й стартират през ноември 2014 година след нейни телевизионни мнения за основния прокурор Сотир Цацаров и неговите обвързаности и обява в Bulgaria News за какво Владислав Горанов не трябва да става финансов министър в кабинета “Борисов 2”. Соня Колтуклиева първа разкри в студиото на ЕвроДикоф, че Владислав Горанов живее в първокласния комплекс “Есте” на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

За медийна бухалка против Соня Колтуклиева от 12 ноември 2014 година беше употребена Маргарита Михнева, която обиколи медиите: от БЛИЦ и ПИК през”Уикенд” и “24 часа” до Българска национална телевизия, с изказвания, че Соня Колтуклиева е взимала пари от КТБ, по контракт за пиар, с цел да хвали банката и банкера Цветан Василев. Софийски градски съд откри, че всички изказвания на Михнева са неистини и я осъди, а Върховният касационен съд удостовери присъдата за клюка, като задължи Маргарита Михнева да изплати желаното обезщетение, което тя не е сторила към този момент 2 години. Адвокатът на Соня Колтуклиева Николай Хаджигенов назова Маргарита Михнева “говорител на прокуратурата”. Самата Маргарита Михнева по Нова телевизия през юни 2014 година декларира, че в офанзивата против КТБ прокуратурата е работила поръчково, само че след това напълно застава на страната на основния прокурор Цацаров.

Коя е арбитър Костадинка Костадинова?

Тя стана обществено известна по следния мотив: “По някаква странна подигравка таман съдията Костадинка Костадинова, която тази седмица взе решение да пусне Брендо, през май предходната година го вкара в ареста по съмнения, че счита да бяга.
През февруари тази година същият магистрат даде на Евелин Банев седем години и шест месеца затвор за пране на повече от 11 млн. евро, добити от трафик на дрога. По същото дело като негови съучастници условни присъди получиха жена му Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и неговият доведен брат Симо Карайчев. Неотдавна излязоха и претекстовете за тази присъда, от които ставаше явен механизмът, по който Брендо е прехвърлял милиони долари от трафика на опиати от една на друга офшорни компании, с цел да прикрие следите на незаконния си бизнес.

В известието до пресата написа, че съгласно арбитър Костадинка Костадинова заплахата от укриване на Евелин Банев от предходната година до момента е намаляла до степен, че мярката за неотклонение може да бъде заменена с по-лека такава.”

...Соня Колтуклиева и адв. Китанова ще апелират тежката и изцяло голословна, съгласно тях, присъда на арбитър Костадинка Костадинова пред Върховния апелативен съд. Последната дума по делото ще има третата инстанция - Върховният касационен съд.

Соня Колтуклиева е безапелационна, че ще запознае с 6-годишния тормоз, упражняван от страната върху нея интернационалните журналистически организации и еврокомисаря по правораздаването.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР