След 30 години мечти за модерен футболен стадион в Пловдив,

...
След 30 години мечти за модерен футболен стадион в Пловдив,
Коментари Харесай

Чакането свърши! Пловдив има модерен стадион, но трябва още малко, за да е №1 в България

След 30 години фантазии за съвременен футболен стадион в Пловдив, те най-сетне станаха действителност.  Днес стадион „ Христо Ботев “ получи Акт 16, като междуведомствената комисия и гл. проектант подписаха документа за вкарва в употреба.
Прочетете още
Съоръжението е с 18 777 седящи места, като към днешната дата то е с покрити две трибуни – централният бранш и естрада „ Изток “. Още в първия му ден пристигна и експертът към БФС, който дава отговор за ВАР, който също остана впечатлен от оборудването. Остана и формалността от Футболния съюз да издадат лиценз на оборудването. Това също е въпрос на дни, като към този момент приготовленията за футболния празник с Левски на 29 април, започнаха.

Утре ще бъдат пуснати  билети за мача със „ сините “, а футболният клуб и Община Пловдив ще дадат взаимен брифинг. На него ще бъде показан проекта за ръководството на оборудването.

Първоначално стадионът ще бъде даден по Закона за спорта, като „ канарчетата “ ще заплащат към 5000 лв. месечен наем. Те обаче няма да могат да употребяват помощните уреди – заведения за хранене, магазини и други.

Тези връзки ще продължат до цялото довеждане докрай на стадиона, като тогава може да се даде стадионът на концесия или до 30 години чартърен.

Етап 1.1 на Колежа не разрешава европейски срещи на него, като това ще бъде допустимо, когато бъде приключено цялото уреди. Това по думите на притежателя на компанията реализатор Илиян Филипов може да стане 6 месеца след подписването на анекса и записаната заповед.

До есента ще бъдат вложени въпросните 17 млн. лв., които изпълнителят ще получи в три бюджетни години – тази 5,5 млн. лв., а през 2024-а и 2025-а остатъка. Именно тогава стадионът ще бъде напълно приключен и ще дава отговор на 4-та категория на УЕФА и ще бъде номер 1 в България. Освен европейски дуели на Ботев, стадионът може да приема и мачове на националния тим.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР