Скорошен случай на починала от токсичен шок тийнейджърка в Канада,

...
Скорошен случай на починала от токсичен шок тийнейджърка в Канада,
Коментари Харесай

Употребата на тампони може да доведе до токсичен шок


Скорошен случай на умряла от отровен потрес тийнейджърка в Канада, демонстрира какъв брой нездравословна могат да бъдат тампоните . При следствието е открито, че точно използването на тампон е евентуалната причина за случая.

Каква е връзката на тампоните и това положение?

Синдром на отровен потрес (TSS) е рядко, само че животозастрашаващо положение, породено от отрови, продуцирани от избрани типове бактерии - изключително S. aureus. Тези бактерии постоянно живеят върху кожата или на лигавиците, без да предизвикват никакви признаци, само че при някои условия те могат да порастват бързо и да създават отрови.

През 70-те и началото на 80-те години се следи нарастване на случаите при дами, употребяващи абсорбиращи тампони. Това е подтикнало производителите да отстранят избрани типове тампони от пазара.

Тампоните, изключително мощно абсорбиращите , могат да обезпечат подобаващи условия за растежа на бактерии, изключително в случай че останат в тялото по-дълго от предложеното. След като производителите престанаха да вършат подобен тип супер абсорбиращи тампони,случаите на отровен потрес измежду дамите с менструация са намалели. Днес честотата им е към 1 на 100 000 дами.

Състоянието се демонстрира най-често при дами на възраст от 15 до 25 години, които употребяват тампони, съгласно Cleveland Clinic. По-възрастните дами са по-склонни да образуват антитела против S. Aureus, спрямо по-младите, Това частично изяснява за какво вторите имат по-висок % на синдрома.

Важно е да се означи, че тампоните не са единствената причина за това положение и че то не визира единствено дамите, които ги използват. Мъже, деца и дами след менопауза също могат да развият синдрома.

Другите

опасности фактори

включват: кожни инфекции, хирургични рани, изгаряния, раждане. Около половината от случаите, обаче,

са точно поради използването на тампони по време на менструация при дамите .

Свързани публикации.. Тампоните могат да доведат до вагинална сухота 0 За тампоните – любопитното 0 Менструална чашка и морска гъба - опция на тампоните 0

Какви са признаците?

Токсичният потрес нормално предизвиква неочаквани признаци, които могат да наподобяват грип , в това число висока температура, гадене или повръщане, диария и замаяност. Състоянието може да провокира и необятен обрив, който наподобява на слънчево изгаряне. Сериозните затруднения могат да включват увреждане на органи - като бъбречна и чернодробна непълнота, от време на време водят и до летален излаз.

За предотвратяването му се предлага промяна на тампоните

минимум на всеки 4 до 8 часа, като е по-добре да се употребяват тампони с по-ниска всмукване по време менструация. По-здравословния вид са дамските превръзки, изключително през нощта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР