Скопие. Отношенията между Македония и Сърбия се затоплят. И то

...
Скопие. Отношенията между Македония и Сърбия се затоплят. И то
Коментари Харесай

„Фактор“ : Как само с един телефонен разговор отношенията между Белград и Скопие се стоплиха?

Скопие. Отношенията сред Македония и Сърбия се затоплят. И то единствено след един телефонен диалог сред сръбския президент Александър Вучич и македонския министър председател Зоран Заев. Спешните диалози бяха наложителни, откакто Белград изтегли всички свои дипломати от Скопие на съображение, че Македония ускорява разследващата активност против сръбските институции благодарение на трета страна, напомня електронното издание „ Фактор “.
Македонският външен министър Никола Димитров изцяло отхвърли, че страната е правила или е издавала заповед за шпионаж против която и да е непозната страна, в това число Сърбия.
Съгласно взаимно изказване, Вучич и Заев се съгласиха, че всяко допустимо противоречие би трябвало да се позволява посредством разговор. Двете прилежащи страни ще подобрят връзката на най-високо ниво между тях, ще се поддържат взаимно по пътя към Европейския съюз и ще укрепят добросъседските връзки.
Двамата балкански водачи означиха, че макар другите възгледи по значими политически и районни въпроси, двете страни ще се борят за опазване и поощряване на другарските връзки сред македонския и сръбския народ. Освен това те ще създадат повече за възстановяване на икономическите и комерсиалните връзки.
Заев и Вучич се съгласяват, че Македония и Сърбия, въз основа на наредбите на интернационалното право, ще пазят добросъвестно и другарски ползите и правата на дипломатическите и консулските задачи на териториите им.
В взаимно изказване след диалога сред Заев и Вучич остава усещането, че на никое място не се загатва нито Косово, нито ЮНЕСКО, нито шпионаж. Именно желанието на Македония да поддържа приемането на Косово в ЮНЕСКО бе повода за утежняване на връзките сред Белград и Скопие, напомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР