От Фейсбук профила на Красен КралевВарненци обичат футбола и живеят

...
От Фейсбук профила на Красен КралевВарненци обичат футбола и живеят
Коментари Харесай

Красен Кралев: Варна винаги е играла ключова роля в развитието на футбола в България

От Facebook профила на Красен Кралев

Варненци обичат футбола и живеят с него.

Варна постоянно е играла основна роля в развиването на футбола в България. Тази година се навършват три юбилея свързани с историята на българския футбол, които носят ярка варненска диря.

Преди 130 години се появява първата футболна топка в България, т.е. във Варна. Събитието се случва в двора на Държавната мъжка гимназия „ Фер­динанд I ”, когато швейцарският преподавател по физическо образование Жорж дьо Режебюс организира и първия футболен мач у нас.

Преди 100 години се организира 1-ия сезон на Държавното състезание по футбол на България, в който основна роля играе варненският Владислав( в този момент ПФК Черно море)

Първенството е прекъснато поради неразбории към полуфиналния мач Левски - Владислав, приключил 0:0.

Мачът е игран без в допълнение време заради настъпилата мрачевина. Владислав (Варна) отхвърля да играе на идващия ден още веднъж в София и упорства преиграването да е във Варна. БНСФ дефинира нова дата за преиграване още веднъж в София. Впоследствие дава опция мачът да се преиграе във Варна, само че единствено в случай че Владислав (Варна) и Северобългарската спортна федерация покрият разноските за това. В последна сметка не се реализира дефинитивно съглашение и втората полуфинална среща не е извършена.

Преди 20 години, варненския клуб по футзал МАГ( в този момент ФК Черно море) става първият първенец на България по футзал и първи български участник в Шампионската лига на УЕФА, като съумява да се класира за главния кръг.

Варненци обичат футбола и живеят с него

При засилен интерес протече пролетния шампионат “Феърплей за младежите с европейски екипен дух ”, който се организира на територията на регион Младост.

Честта да открие конкуренцията имаше Емил Радев, претендент за евродепутат от листата на ГЕРБ-СДС дружно с Христо Христов, кмет на регион Младост и зам.председател на градската конструкция на ГЕРБ-Варна.

Участниците бяха над 100, а дуелите доста завладяващи.

Шампион стана тима на МФК Монтана, а вицешампион Младост 2019г.

Аз имах достойнството да наградя призьорите дружно с Христо Христов и Кристиан Ганчев, като им пожелахме здраве, кураж и доста футболни триумфи.

Засвидетелствахме загрижеността и идеята ни ориентирана към спорта.

Бъдете здрави!

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР