Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и

...
Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка в събота и
Коментари Харесай

Без влакове в Гърция през уикенда, протестите не стихват след жп катастрофата

Синдикатите в гръцките железници оповестиха 48-часова стачка в събота и неделя поради съдбовната влакова злополука в Темпе, вследствие на която починаха 57 души, съобщи организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Стачката обгръща всички железопътни услуги, изпълнявани от " Хеленик трейнс ", заяви нощес компанията, в това число всички услуги на крайградската железница на Атина.

Синдикатите обявиха, че ще провеждат митинг на площад Синтагма в неделя сутринта.

Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобяд, откакто два влака се сблъскаха в Темпе във вторник вечерта, при което починаха 57 души.

Синдикатите изпратиха на държавното управление искане с ограничения за сигурността на железопътния превоз.

Снощи митингите в Гърция поради трагичната влакова злополука, вследствие на която починаха минимум 57 души, прераснаха в конфликти сред полицията и стачкуващите, съобщи ДПА.

На почналите като кротичък митинг демонстрации в столицата Атина и град Лариса, недалече от мястото, където стана злополуката, са станали и конфликти, в които протестиращи с качулки са хвърляли запалителни субстанции и са замеряли служителите на реда с камъни в продължение на към час, заяви гръцкото държавно радио.

Хиляди стачкуващи, най-вече младежи, по-рано излязоха по улиците, с цел да изразят своя яд поради железопътната покруса.

Полицията употребява сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите скандираха против политиците, за които се счита, че носят отговорност за неприятното положение на железопътния превоз в Гърция.

Ето мнението на стачкуващите:

" Изпитваме най-много яд, че това може да се случи през 2023-та! Как два влака могат да се сблъскат? Как това се случва, когато разполагаем имаме толкоз доста технологии? "

" Ние ще бъдем гласа на тези, които изгубиха живота си, тъй че това закононарушение да не бъде скрито, а някой да поеме отговорност ".

Премиерът Кириакос Мицотакис даде обещание бързо и транспарантно следствие на аргументите за злополуката.

Днес показания пред проверяващите органи дава началникът на гарата в град Лариса, главен обвинен за смъртоносната злополука.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР