Синдикат Образование направи национално проучване по повод на провеждането на

...
Синдикат Образование направи национално проучване по повод на провеждането на
Коментари Харесай

83% от учителите очакват опити за партийни лобирания при директорските конкурси

Синдикат " Образование " направи национално изследване във връзка на провеждането на управителен състезания в страната, след смяната на Наредба № 16 от 01.07.2022 година за избор на шефове.

Анкетирани са 1457 участници, от които 90,7% са учители и шефове, а 2% са родители. Сред участниците господства възрастовата група сред 50 и 60 години, което е съответстващо и на междинната възраст на учителите в България.

Според 83.1% от респондентите при провеждането на директорските състезания ще има опити за партийни лобирания. Само 5,6% считат, че разпоредбите са положителни.

По отношение на  и аудио- видеозапис, заложени в член 31 от Наредбата - 56.4% от интервюираните не считат, че смяната е съответстваща в логистиката на състезанието за избор на шеф. Според тях това унижава и разрушава доверието към бъдещите   шефове. 17,8% дават отговор също негативно, само че с довода, че няма известни такива условия при състезания в други сектори. И въпреки всичко 18,9% считат, че видеонаблюдението ще подсигурява бистрота.
 Конкурсите за учебни шефове с аудио и видео запис от 2024 година
Конкурсите за учебни шефове с аудио и видео запис от 2024 година

От идната година влизат в действие нови правила за състезанията

На въпроса " Смятате ли, че в състава на конкурсната комисия за шефове, съгласно член 16 от горецитираната разпоредба, би трябвало да има член на публичния съвет в просветителната институция, без условие за притежаване на български език и владеене на педагогическо обучение? "
72,5 % от участниците са дали отговор с " Не " ; 16,2% са дали отговор с " Да, в случай че е с висше обучение " ; 6,8% - " Участва, тъй като родителите са значим партиен електорат " ; 4,5% - " Не мога да преценява ".
79,5% утвърждават позицията, че " Обществения съвет " няма нужната експертиза и не би трябвало да взе участие. Трудно обяснима е волята на законодателя, да упорства за неговото присъединяване, показват от Синдикат " Образование ".

68.8% от интервюираните са безапелационни, че в състава на конкурсната комисия за избор на шеф би трябвало да има член на представителните просветителни синдикати. 12,9% нямат срещу да взе участие синдикатът, в който членува претендентът. Други 12,9% дават отговор негативно.

Тук респондентите са безапелационни, че синдикатите би трябвало да вземат участие в комисиите за избор на своите шефове. В същото време е непонятен този боязън на законодателя от това да допусне учителите, акцентират от Синдикат " Образование ".

Близо половината от интервюираните са на мнение, че в състава на конкурсната комисия би трябвало да има член на Представителните просветителни работодателски организации. 31.8% са срещу, а останалите 19.2% не могат да преценяват. Все отново и тук господства настройката - в комисиите за избор на шефове да вземат участие шефове.
 Представител на МОН към този момент няма да взе участие в избора на учебни шефове
Представител на МОН към този момент няма да взе участие в избора на учебни шефове

В комисиите ще се включват общо трима представители на районните ръководства на образованието

На въпроса " Смятате ли, че връщането на условие за идея за стратегическо ръководство на институцията за интервал от три години, съгласно член 8, ал.2 т.3, от разпоредба 16, която беше изисквана преди 25 години, ще подсигурява избора на положителните шефове? " - 60,7% дават отговор с " не, тъй като няма условие за надзор на осъществяването и е официално " и единствено 27,3% считат, че това е нещо свястно и ще подсигурява качество на ръководството.

Следващият въпрос " Смятате ли, че шефът на просветителна институция би трябвало да има диплом или подготовка в компетентност " Управление на образованието " е постигнал 59,2% очакване за прелиминарен ценз по мениджмънт в просветителното ръководство, а 36,3% считат, че бъдещите шефове могат да се квалифицират в придвижване.

По отношение на мандатността - 62,5% имат вяра във формата " 5 години, с безграничен брой мандати ", 16,7% са за това " директорската служба да бъде на ротационен принцип със промяна на просветителните институции ", а 10,4% не считат, че би трябвало да бъде мандатна. От интервюираните 4,8% считат, че МОН не може да провежда състезания в 4300 просветителни институции на 5 години.

За работата на шефовете в пенсионна възраст " Колко да работят шефовете на просветителни институции в пенсионна възраст? ", респондентите дават отговор:
70,1% - " Да ги пенсионират навреме с текст в ЗПУО " ; 16,4% - " До 2 години " ; 3,7% - " До 3 години " ; 4,5% - " До 4 години ".
Проучването е извършено в интервала от 14 декември 2023 година до 2 януари 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР