Силно замърсяване с отровния газ азотен двуокис на оживените кръстовища

...
Силно замърсяване с отровния газ азотен двуокис на оживените кръстовища
Коментари Харесай

Въздухът по кръстовищата в София е наситен с отровния азотен двуокис, установи изследване на AirBG

Силно замърсяване с отровния газ азотен двуокис на оживените кръстовища и булеварди в София записва проучване на въздуха от юли до септември. То бе извършено от екип на гражданския план AirBG, който мери качеството на въздуха с 1000 станции в цялата страна. Резултатите от него бяха оповестени от екипа, провел проучването.

То е извършено на 30 места в столицата по немска методика с дифузионни тръби, прикачени към пътните знаци. Пробите са изпратени в сертифицирана лаборатория в Швейцария, която в този момент даде получените резултати.

Орлов мост е най-замърсен и с азотен двуокис

На Орлов мост съществуването на азотен двуокис във въздуха е 77.9 мг/куб.м приблизително за месец септември, в чиято първа половина автомобилното придвижване към момента не е интензивно. Максимално допустимата норма е 40 мг/куб.м.

Над нормата са и стойностите на този газ по бул. " Драган Цанков ", по бул. " Сливница " и по оживените кръстовища – сред 50 и 60 мг/куб.м, разгласи ръководителят на плана AirBG Стефан Димитров. На 20 от общо 30 измервани места в София стойностите на рисковия газ са в горните граници на нормата. Това също е рисково за здравето при по-продължителен престой там.

Единствено в огромните жилищни комплекси, надалеч от автомобилния трафик стойностите на този газ във въздуха са били безвредни, посочило проучването на AirBG.

Опасният газ е най-концентриран във въздуха до един метър над земята

" Досега измервахме най-вече фините прахови частици, а сегашните високи стойности на този газ са в отпускарските месеци, когато София е полупразен град. Трябва да се знае, че азотният двуокис се стеле по земята и концентрацията му е по-висока до един метър височина. Това е въздухът, който дишат децата ни ", предизвести Димитров.

Немско изследване сочи дизеловите коли като главен замърсител

В представянето на резултатите от проучването взе участие и Хана Рейн от института Deutsche Umvelthilfe. Тя работи в отдела за надзор на замърсяването на въздуха. Дизеловите коли са причинители на 75% от замърсяването на въздуха с азотен двуокис, открило тяхното изследване с дифузионни тръби в 270 точки на Германия.

" В нашия институт измерихме 140 типа дизелови коли, в това число и нови. Оказа се, че само последната версия на Евро 6 – Евро 6 м, дава отговор на изскванията. Само последният модел катализатори в действителност оказва помощ действително за понижаване на нездравословните излъчвания ", разгласи Рейн.

Според Петър Киров, инженер по мотори с вътрешно горене, който взе участие в проучването на AirBG, бензиновият мотор излъчва 30% по-малко азотен двуокис от дизеловия.

Кашлица и раздразнение в очите са част от признаците

Всяка година 75 000 души в Европа умират от заболявания, породени от нечист въздух, разгласи доктор Александър Симидчиев, пулмолог от съдружие " Въздух за здраве ". Бронхити, астма и даже гибел предизвиква непрекъснатото поемане на високи концентрации на този газ във въздуха.

" Симптомите от вдишания азотен двуокис са раздразнение в очите или в носа, в дихателната система, чувство за по-трудно диане или кашлица ", сподели той. Преди няколко месеца доктор Симидчиев е направил взаимно поучване с " Бърза помощ ", което посочило, че в дни с по-висока замърсеност на въздуха в София внезапно се усилва и работата на незабавните лекарски екипи.

" Не се разхождайте и не спортувайте наоколо до автомобилния трафик, даже да сте в градина или парк! Избягвайте местата, където има тапи от коли – там има доста от рисковия газ ", прикани Стефан Димитров. На водачите той предложи да не отварят прозорците на колите си в тапи и да пътуват в ненатоварените часове на деня.

Димитров съобщи, че през зимните месеци във въздуха ще се прибавят и нездравословните излъчвания от битовото отопление на печки, съчетано с честата температурна инверсия в Софийското поле. Тя работи като капак и не разрешава промяна на въздушните пластове, изясни той. Накрая той посъветва софиянци да се срещнат с съответните ограничения, които оферират в стратегиите си претендентите за кмет на София за решение на този жизненоважен проблем и да предпочетат най-подходящата съгласно тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР