Сигурно и вие понякога вземате решения по интуиция. На кого

...
Сигурно и вие понякога вземате решения по интуиция. На кого
Коментари Харесай

Вярвай на предчувствията!

Сигурно и вие от време на време вземате решения по вътрешен глас. На кого не му се случва? Наистина, при мисълта за нея постоянно влагаме рационална доза подигравка – надълбоко в себе си всеки, изкушен от науката (за каквито се имаме и ние), има вяра, че предчувствията и необяснимите чувства са бабини деветини.

И каква изненада тогава, че точно сериозната просвета ни поучава: Вярвайте на своите интуиции! Вземайте насериозно това, което усещате „ със стомаха си ”, тъй като неведнъж то е сигнал от хилядолетни инстинкти, които еволюцията е натрупала в гените ни. Тези антични сигнали могат да ни оказват помощ да се ориентираме доста по-добре в преломни житейски обстановки, каквито са влюбването, срещата с нови и значими хора, конфликтът с непознати обстановки, започването на нова работа.

Психологът и психиатър Джудит Орлоф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис обрисува четири съществени „ необясними ” сигнала, които в никакъв случай не трябва да подценяваме.

Сигналите на тялото

Нашето тяло има доста механизми, с които притегля вниманието ни, когато стане потребност. Случва ли ви се от време на време да настръхнете от боязън, възбуденост или нервно напрежение? Да потреперите от крилцата на прословутите „ пеперуди в корема ”? Обикновено такива чувства ни спохождат, когато сме изправени пред обстановка, която по някаква причина е доста значима за нас. Точно по тази причина те не трябва да бъдат подценявани.

Повечето от нас не са наясно, че в тялото ни в действителност има два мозъка. „ Вторият мозък ” е ентеричната ни нервна система (ЕНС), която е част от самостоятелната нервна система и управлява стомашно-чревния тракт и рефлексите.

Наричат я втори мозък, тъй като е самостоятелна

от останалите системи в тялото. В нея има повече нервни кафези, в сравнение с в гръбначния дирек. Тя приема и изпраща нервни известия, „ архивира ” страстите и опита и реагира на възприятията. Много от химикалите, които се създават в мозъка, се срещат и в стомашно-чревния тракт, да вземем за пример над 90% от серотонина и 50% от допамина в тялото – хормоните, които дават отговор за чувството ни за благополучие и успокоение. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР