Сибирската котка се характеризира с добро здраве. Силният имунитет и

...
Сибирската котка се характеризира с добро здраве. Силният имунитет и
Коментари Харесай

Заболявания при сибирските котки

Сибирската котка се характеризира с положително здраве. Силният имунитет и разрешава да се разболява по-рядко от типичните за котките заболявания и да се усеща ужасно. Но даже и сибирските котки могат да се разболеят от типични за тях наследствени болести. Важно е да разпознаете заболяването допустимо най-рано и да осигурите на котката нужната помощ.

От какво боледуват сибирските котки?

Типични за всички котки болести

Котешки бяс

Бясът не е постоянно срещана, само че е животозастрашаваща болест за котките. Като нелечимо инфекциозно заболяване, което визира нервната система, то неизбежно води до гибелта на животното. След като сте купили сибирска котка, несъмнено би трябвало да извършите нужните имунизации и едвам по-късно да я пуснете на разходка.

Конюнктивит при котките

Заболяването се демонстрира под формата на инфектиране на лигавицата на очите. Възниква от действието на дразнители от друго естество или бактерии. Възпалените очи на котката се зачервяват, клепачите се подуват, а от стичащите се сълзи миглите се слепват. Пренебрегването на заболяването ще докара до утежняване на положението на животното и утежняване на зрението.

Котешки паразити

Списъкът на тези вредители е много просторен (най-популярните са бълхи и кърлежи). Предават се от заболели животни и симптом за появяването им е честото разчесване и оставащи рани по тялото на животното. Лечението на паразити включва лекуване със специфични съединения, които могат да се употребяват за предварителна защита.

Затлъстяване при котките

Все повече се трансформира в проблем, произлизащ от погрешно хранене на сибирската котка и следващи метаболитни нарушавания. Проблемът води до още по-сериозни болести. Вашата сибирска котка ще ви бъде доста признателна, в случай че деликатно следите нейната диета и тегло на порциите.

Алергии при котките

 Заболявания при сибирските котки

Като резултат от реакцията на организма към появяването на дразнители, алергиите при сибирските котки се свързват най-вече с храна, прахуляк или предмети със характерен състав. Алергията при котката ще бъде забележима посредством непрекъснато кихане, нараснало сълзене. За да разберете кои храни би трябвало да бъдат изключени от диетата, ще би трябвало да се консултирате с умел ветеринарен доктор, който ще организира нужните проучвания.

Болести на бъбреците и пикочните пътища на сибирските котки

Уролитиаза заболяване при котките

В пикочния мехур се образуват сходни на камъни минерали или кристали. Възрастта на домашния любим няма значение, належащо е да се прави инспекция един път годишно от ранна възраст. Диагнозата се слага посредством проучване на урината, ултразвук и радиография. Лечението се предписва от ветеринарен доктор. Симптоми са болежка при уриниране, съществуване на кръв, затруднено или постоянно уриниране на несъответствуващи места, домашният любим по-често облизва гениталиите.

Поликистоза на бъбреците при котките

Характеризира се с съществуването на съдържащи мазнини торбички или кисти с течност, които предизвикат увеличение и непълнота на бъбреците. Диагнозата на болестта може да се извърши за коте от шест месеца. Целта на лекуването е да се обезпечи благоденствие и удължение на живота на домашния любим. Симптомите включват понижен вкус, намаляване на котката, жадност, постоянно уриниране.

Заболяване на венците на сибирските котки

Пародонтоза. Характерно за сибирската котка е съществуването на котешка пародонтоза. Провокиращият фактор е недохранването. Често единственото същинско лекуване е отстраняването на развалени зъби и здравното възобновяване на венците.

Онкологични болести на сибирските котки

Ракът се характеризира с извънредно и неконтролирано разделяне на клетките. Раковите кафези могат да обиден всички вътрешни органи, съвсем невероятно е да се откри точната причина за началото на болестта. В актуалния свят ранната диагностика на рака може да избави живота на домашния любим. В началния стадий няма външни признаци на болестта, тъй че е най-добре да се организира обикновен обзор и диагностика. Той включва събиране на информация от притежателя на домашния любим и лабораторни проучвания.

Хипертрофична кардиомиопатия при сибирските котки

 Заболявания при сибирските котки

Заболяването е обвързвано с удебеляване на стената на сърдечния мускул. За да се диагностицира болестта на сибирската котка, е належащо да се организира ултразвуково проучване. Лечението може да бъде предписано единствено от ветеринарен доктор, не е належащо да употребявате непроверени способи от другари или интернет. Симптоми са отвод от връзка, утежняване на храненето, жадност, повръщане, смяна в телесната температура.

Профилактика на болесттите на сибирските котки

Правилно хранене на сибирската котка

Изберете профилирани сухи храни, които съдържат всички нужни витаминни и минерални комплекси. Не забравяйте да храните вашата сибирска котка с месо. Идеално е постно заешко или агнешко месо.

Движение

Сибирските котки би трябвало да прекарват доста време навън, да тичат повече.

Социално взаимоотношение

Прекарвайте време с вашия домакински любим, сибирците са доста привързани към притежателите, пробвайте се да оставяте котката сама по-малко.

Вижте също:

- Хранене на сибирска котка;

- Характер и държание на сибирската котка;

- Отглеждане на сибирската котка;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР