Си Дзинпин замина за Камбоджа и след това, което е

...
Си Дзинпин замина за Камбоджа и след това, което е
Коментари Харесай

Китай ли ще е основният архитект на новия световен ред?



Си Дзинпин отпътува за Камбоджа и по-късно, което е още по-важно - за Бали, с желанието да покаже, че Китай е този, който се явява главният проектант на новия международен ред. Той, съгласно мен, съумя да го покаже. Това сподели проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация " Един пояс, веднъж ", в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

" Много сътрудници се пробват да кажат, че пъзелът на международната политика към този момент е дефинитивно подреден. Не, той е в развой на разпореждане. И, както знаем от историята на човешката цивилизация, всички тези ентропии, свързани с пренареждане на пъзела на ползите, постоянно са били свързани с доста остри спорове, с освен политическо, само че и с военно опълчване. И постоянно са били обагряни и с доста кръв. Мисля, че сегашният интервал не прави изключение, освен поради Украйна и други, продължаващи спорове, на които сме очевидци в Близкия Изток, само че и във връзка с повишаване на напрежението в други центрове с действителната опасност там също да се стигне до действителна борба. Достатъчно е да погледнем към Западните Балкани ", сподели гостът.

Последните срещи на Си Дзинпин бяха употребявани, с цел да се насочат избрани послания с основно значение. Едно от тях касае района на Югоизточна Азия, който постоянно е бил извънредно значим за Китай, изясни професорът.

На въпроса каква ще бъде външната политика на Китай гостът съобщи, че тя е да се укрепва международният ред и сигурност. Причината е, че при такова развиване на света огромният печеливш през XXI век ще бъде точно Китай, в случай че обаче не се разреши крайният шовинизъм и етнокултурното опълчване да вземат връх във образуването на новата архитектура. Причината е, че китайската стопанска система бива определяна като моторът на международната стопанска система, а и несъмнено можем да кажем, че и в научно-техническата сфера Китай догонва Съединени американски щати и не е надалеч моментът, в който той ще задмине Съединените щати. Не е инцидентно, че един от основните документи, подписани от Байдън, е за стимулиране на научно-техническото развиване на Съединени американски щати, изключително в областта на електрониката, на микропроцесорите. Говорим за огромна стратегия от 1,3 милиарда $, които ще се излеят и то за доста къс интервал от време, с цел да задвижат колелото на научно-техническите решения в тези области. Това е отговор на напредъка на Китай и опита му да заеме първото място и в този проект.

По думите му стратегическите ползи на Китай диктуват съюза с Русия.

Този съюз еопределянот една страна отидеологически визии, произлизащи не толкоз от предишното, колкото от " доста допирни точки в идейно-политическите оценки за света и международното развиване сред Путин и Си Дзинпин ", посочи професорът. Другото е, че те имат и общия конструктивен капитал, насъбран и в исторически проект.

Не на последно място е фактът, че става дума за две страни с голяма обща граница, катоот едната страна се намира главната част от стратегическите запаси, освен на Русия, само че и целия свят. Фактор е незадоволеността на китайската стопанска система от доставките на сходни първични материали и невъзможността да се направи цивилизационният, исторически скок, който стои в основата на китайската фантазия, без да се подсигуряват сходни доставки.

Що се отнася до мира и войната, то Китай твърдо стои на позицията, че би трябвало да се откри политическо решение на спора в Украйна и второ, че това може да стане само по пътя на мирните договаряния сред двете страни, сподели Захариев. " Третото е, че казусът, който докара до войната в Украйна и който продължава да поддържа пламъците на тази война, излиза надалеч отвън границите на самата Украйна, а касае взаимоотношенията сред една от суперсилите - Руската федерация, и въпреки това така наречен " консолидиран Запад " в лицето на НАТО и Европейски Съюз, който се приши малко или повече към американската тактика на НАТО ".

Липсата на консолидирана външнаполитика на Европейски Съюз и политика на сигурност, пречи да се стигнедо ясноочертана тактика във връзка с бъдещето и на геополитическото място на евросъюза в това бъдеще, съобщи професорът. От тази позиция идва рецензията, че " сега евросъюзът значително е един придатък на геополитическата тактика на Съединени американски щати, а ползите в тази тактика никога не съответстват в тези две общности. Това, в по-далечен проект, не вещае положителни времена за Стария континент ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР