[Shutterstock] Още по темата Българският стартъп Coherent Labs работи с

...
[Shutterstock] Още по темата Българският стартъп Coherent Labs работи с
Коментари Харесай

Наети от Google

[Shutterstock] Още по тематиката
Българският стартъп Coherent Labs работи с някои от най-големите гейминг компании

Технологичната компания с български корен Leanplum притегли още 29 млн. $ инвестиция

Базираната в Сан Франциско Leanplum на Момчил Кюркчиев до момента е получила над 46 млн. $ от американски фондове

Само за три години предприемачът Момчил Кюркчиев и екипът му сътвориха стартъп, който съумя да притегли финансиране за 17 млн. $

" Само в Америка над 5.5 милиона организации непрекъснато търсят да наемат нови чиновници. Тези числа са показателни за мащаба на казуса, който остава забранен. "
Богомил Балкански, вицепрезидент в GoogleБез мнозина да се усетят, Гугъл последователно се трансформира в част от всекидневието ни. Освен интернет търсачка компанията е и рекламен колос, хардуерен производител, стои зад Android и създава технологии като самостоятелни коли, които занапред ще трансформират бъдещето ни. Последният ход на колоса е в региона на човешките запаси. От юли Гугъл пусна в Съединени американски щати секция в търсачката си за разгласи за работа, като употребява машинно самообразование, с цел да открие най-подходящата позиция за всеки претендент. В същото време колосът пусна и софтуера Гугъл Hire, който е ориентиран към бизнеса и чиято цел е да оказва помощ дребни и междинни компании да търсят и наемат чиновници. А в него има и българска диря.

Според първичните мнения от HR специалисти Гугъл Hire реализира това, което LinkedIn от дълго време цели - да сплоти вътрешнофирмената информация по отношение на наемането на нови чиновници в комфортен потребителски интерфейс. Новият артикул е изцяло интегриран с пакета G Suite, който включва Gmail, Гугъл Calendar, Drive, Docs и Hangouts. Целта е експертите по асортимент на личен състав да разполагат с ясна и лесна за навигиране инфраструктура, която им разрешава да наблюдават напредъка на всяка кандидатура. Според основателите на новия артикул, измежду които е и българинът и вицепрезидент в Гугъл Богомил Балкански, Hire отстранява тривиалните, повтарящи се задания, които неизбежно съпътстват процеса по наемане на нови чиновници.

Платформата ще автоматизира голям брой процеси, измежду които са запазването на час за в началото и следващо изявление, опазване на свободни зали за срещи с претенденти, както и автоматизация на изпращането на предложения за присъединяване в първичните диалози с евентуални чиновници към съществуващите такива. Hire разрешава на HR мениджърите да наблюдават кои претенденти са приели поканата за изявление и кои биха желали да го трансформират.

За неефективната промишленост

Изследване на Deloitte от 2015 година демонстрира, че американските компании влагат приблизително по 4000 $ в процеса по наемане на eдин чиновник (дефиниран като интервюиране и оценка на кандидатите). Според същото проучване междинното време за запълване на свободна позиция е 52 дни. С Hire, Гугъл цели да усъвършенства ресурсите, които се влагат в набора на личен състав. В блог обява за Hire Берит Джонсън, продуктов управител на Гугъл Cloud, разяснява, че най-важното за триумфа на всеки бизнес през днешния ден е способността за привличане на гений. " Независимо дали търсите да наемете анализатор, помощник или умел монтьор - построяването на верните екипи с верните чиновници лишава време и пари ", заключва Джонсън в обявата си.

Целевата група на новия артикул са дребни и междинни компании, които към този момент са интегрирали облачните услуги на Гугъл в работната си динамичност. Hire се популяризира като изцяло решение за потребностите на занимаващите се с асортимент на личен състав. Платформата сплотява всички процеси, свързани с наемането на нови чиновници - от обявата на публикация, през обзор на резюмета и първичен скрининг на претенденти, до изпращането на предложение за работа. Hire се синхронизира автоматизирано с Гугъл Sheets, където фирмите могат да провеждат и съхраняват детайлна информация за интервютата с претенденти - от заложените въпроси и получените отговори до първичните ангажименти и други бележки.

Ролята на Bebop

До момента създаването на Гугъл Hire не бе коментирана обществено. През април тази година VentureBeat разгласява информация по отношение на една от първите компании, които употребяват платформата - Bebop. През 2015 година Гугъл закупи стартъпа, в която акционер е българският бизнесмен и управител Богомил Балкански, против 380 млн. $. От началото на 2017 година Bebop разгласява разгласи за работа на hire.withgoogle.com. Според разбора на VentureBeat Hire е основана на технологии, създадени от компанията с българско присъединяване, и придобиването на Bebop е изиграло роля в оформянето на Hire като краен артикул.

Според анализатори появяването на Hire е индикация за смяна в бизнес тактиката на онлайн колоса към разрешаването на съответни проблеми в разнообразни промишлености. Фредерик Лардиноа, софтуерен сътрудник към TechCrunch, разяснява за " Капитал ", че не би се изненадал, в случай че в бъдеще Гугъл започва други сходни планове, защото колосът към този момент разполага с нужната инфраструктура в G Suite.

Нужни са двама

Пред " Капитал " Балкански разяснява, че Hire е част от проекта на Гугъл да позволи един от най-големите проблеми в бизнеса през днешния ден - бързото намиране на подобаващ чиновник. Според вицепредседателя в Гугъл оптимизацията на процеса по търсене на работа е двустранен пазар. " От една страна, всеки в работна възраст си търси работа от време на време. От друга страна, единствено в Америка над 5.5 милиона организации непрекъснато търсят да наемат нови чиновници. Тези цифри са показателни за мащаба на казуса, който остава забранен ", прибавя предприемачът. Според него на пазара съществуват голям брой артикули, ориентирани към бранша за човешки запаси, само че никой от тях не действа на нужното високо равнище. Характерно за пазара е и разделянето сред приложения за търсещите и такива за предлагащите работа. С Hire Гугъл цели да сътвори интегрирано решение за промишлеността.

Според Балкански неналичието на артикул, който да адресира потребностите на двете страни на трудовия пазар, е причина за непрекъснато неодобрение поради големия спам и липса на персонализация. В сегашната обстановка, търсещите работа са подтиквани да изпратят кандидатурата си до допустимо максимален брой разгласи. Паралелно с това, експертите по наемане на личен състав имат интерес да се свързват с оптимално необятен кръг от по този начин наречените пасивни претенденти за работа - хора, които сега са чиновници в дадена компания, само че биха сменили работодателя си, в случай че получат по-добра оферта.

Балкански съпоставя процеса по намиране на нова работа с тази на онлайн запознанствата. " Не е задоволително един човек да ме хареса, би трябвало и аз него да харесам. Така е и при търсенето на работа. Интелектуалната благосъстоятелност, която сме развили в Гугъл в последните години, е способна точно на това - да основава двустранни съчетания сред подобаващите претенденти и работодатели ", прибавя Балкански.

Балкански прибавя, че основаването на сполучлив двустранен пазар е изключително мъчно в промишлеността за набор на личен състав. Причината за това е, че и двете страни постоянно подават неверна информация - кандидатстващите в резюметата си, а работодателите - в обявите, които разгласяват. " Това основава голям софтуерен проблем, който въздейства на доста хора и бизнеси ", прибавя Балкански. В бъдеще логаритмите на Hire ще свързват работодатели и претенденти на база години опит, обучение, специализация и други параметри.

Новото полесражение на два цифрови колоса

Според Хелън Пойтевън от Gartner, най-голямата американска консултантска компания в IT бранша, пазарът на програмен продукт за HR промишлеността е огромен и съдържа доста решения, сходни на Hire, като Greenhouse, Level, SmartRecruiters и Workable. Конкурентно преимущество на Гугъл идва от дългогодишните вложения на компанията в технологии с изкуствен интелект, които разрешават на колоса да прави " умни " оферти към двете страни на пазара на труда: както за подобаващи претенденти, по този начин и за отворени позиции. Пойтевън разяснява за " Капитал ", че очевидният съперник на Гугъл в това поле е Microsoft. Стартираната от Бил Гейтс компания закупи LinkedIn през 2016 година против 26.2 милиарда $ за да интегрира платформата с Dynamics 365 Talent (CRM инструмента, създаден от Microsoft).

За момента Hire е наличен само в Съединени американски щати за компании с под 1000 чиновници, които към този момент са абонирани за облачните услуги на Гугъл. Новата платформа обаче не е включена в ценовия пакет на G Suite и се заплаща като спомагателна услуга. Абонаментните пакети варират на база размера на компанията и са основани на броя участници в процеса по наемане на фрагменти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР