[Shutterstock] 1. Пазарът на спортни карти в България расте, след

...
[Shutterstock] 1. Пазарът на спортни карти в България расте, след
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

[Shutterstock] 1. Пазарът на спортни карти в България пораства, след MultiSport и Sport Pass се появиха още две компании

Лична карта, дебитна карта, MultiSport. За няколко години картите, предлагащи неограничени визити в спортните зали, се трансфораха в съвсем наложителна добавка към палитрата от пластики в портфейла. Пазарът е единствено на няколко години, само че се развива динамично. Фирмата, предложила ги първа на пазара - " Бенефит системс България ", съумя да се настани бързо в бранша като медиатор сред крайните клиенти и залите. За наслада на първите и за съществено терзание на част от вторите, които неотдавна намерено заявиха терзанията си от все по-голямата взаимозависимост от медиатора в сектора, който държи пътя към крайните клиенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Комфортът на MultiSport, която все още е водач, може да бъде нарушен и по друга линия. На пазара се появиха още нови играчи, които въпреки към момента да имат лимитирано въздействие, може да усилят конкуренцията. Засилване има и при цифровите платформи, като по-модерна опция на физическата карта. Последната смяна в бранша идва по линия на цените, като се чака те да вървят нагоре. Вижте повече тук.

2. Икономическият напредък в Европа се забавя, в България заетостта и заплатите към този момент поддържат растежа на потреблението

Краят на златно десетилетие за немската стопанска система. Така разказват икономисти обстановката в най-силната страна от Европейския съюз, откакто стана ясно, че брутният вътрешен артикул на Германия се е свил с 0.1% на тримесечна база през второто тримесечие. И не е единствено тя - еврозоната като цяло продължава да се забавя, подклаждайки страховете от криза и упованията за стопански тласъци от страна на държавни управления и централни банки.

На този декор Централна и Източна Европа към момента се държат над междинните стойности на Стария континент, само че и тук забавянето се усеща във всички страни. Българската стопанска система нараства с 3.3% през второто тримесечие по отношение на 2018 година, което я нарежда в средата на класацията в района - нито зле, нито доста добре. Но част от числата дават притеснителни сигнали, а следствията от комерсиалното напрежение и несигурността чукат на вратата на България. Още по тематиката - тук.

3. Малкият, само че извънредно хубав гръцки остров Хидра е не просто ваканционна дестинация, само че и център на модерното изкуство

Хидра е прочут като гръцкия остров на изкуството и всяко лято той се трансформира в събирателен пункт на стотици актьори от целия свят. От юни до септември те изпълват цветните таверни, белите калдаръмени улички и десетките бутици и арт ателиета паралелно с милионерите с красивите яхти, заможните уикенд-бегълци от Атина и други " по-обикновени " туристи.

Една от аргументите островът да притегля тъкмо тази аудитория е естетическа - той е достоверен и изключително хубав. През XVIII век корабните търговци от Хидра и няколко прилежащи острова в Сароническия залив, сред Атина и Пелопонес, съумяват да си издействат от Високата врата позволение да търгуват в морета, до които други гръцки търговци нямат достъп. Те натрупват обилни благосъстояния и Хидра се трансформира в едно от най-ключовите и авторитетни пристанища на Гърция. Спомен от това време са десетките внушителни имения на капитаните от Хидра, които дружно с многочислените остарели мелници през днешния ден придават и впечатляващия тип на това малко, само че извънредно динамично пристанище. Aрxитeктyрaта на Хидрa е cтриктнo предпазена и всяко нoво стрοителcтвo би трябвало да oтговаря на традициoнния зa острοва неoклаcичeски жанр. Чарът на Хидра се добавя и от това, че той е единственият гръцки остров, на който колите и други моторни транспортни средства са изцяло неразрешени.

4. Толът влиза единствено в техническа употреба със забавяне поради неприятни решения, липса на потенциал, а евентуално и корупция

Тол системата е обективен модел на пътно таксуване: съгласно нея тези, които замърсяват и разрушават най-вече пътищата, заплащат най-вече. От години България възнамерява да го вкара, само че на прага на следващия краен период проектите още веднъж се промениха. Вместо този петък (16 август) системата най-сетне да проработи и да стартира да събира пари, тя ще работи единствено " механически " най-малко до 1 март 2020 година Не е изключено да има и ново отсрочване, защото към момента се обясняват цените и обсегът на платените пътищата. А точно те ще провокират най-голяма социална реакция. Проследете историята в този текст.

5. Официалната статистика на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че престъпността продължава да понижава

Няма вътрешен министър или основен прокурор, който да не е посочвал битката против битовата престъпност като собствен главен приоритет. Изключение не прави и единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев, който сложи сериозен акцент върху този въпрос в концепцията си.

Битовата престъпност обаче се развива назад съразмерно на политическото говорене за нея. Според полицейската статистика през последните 10 години престъпността в страната трайно понижава. Тенденцията се резервира и през миналата година. Числата и анализът им са тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР