Парламентът избра досегашния управител на БНБ Димитър Радев за нов

...
Парламентът избра досегашния управител на БНБ Димитър Радев за нов
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Парламентът избра досегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев за нов шестгодишен мандат . За него гласоподаваха 155 депутати - от ГЕРБ, които го предложиха, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи. Другият претендент за поста - Любомир Христов, бе подсилен единствено от " Възраждане ", които го предложиха, и един народен представител от " ИТН ". Българска социалистическа партия не гласоподава и отдръпна претендента си Николай Каварджиклиев. Веднага откакто бе определен, Радев разгласи, че новите подуправители ще са Андрей Гюров от Политическа партия, който ще поеме ръководство " Емисионно ", и Петър Чобанов от Движение за права и свободи (за ръководство " Банково " ). Кандидатите за кмет на София станаха трима, откакто през уикенда гражданска самодейност номинира някогашния народен представител и зам.-председател на Столичния общински съвет Вили Лилков - някогашен член на Съюз на демократичните сили и измежду учредителите на ДСБ. Той е подсилен както от някогашни министри и деятели на Съюз на демократичните сили, по този начин и от министри и подкрепящи ГЕРБ. Другите две кандидатури са на Васил Терзиев, подсилен от Политическа партия - Демократична България, " Спаси София " и гражданска самодейност " Екипът на София ", и Деян Николов от " Възраждане ".

Парламентът избра досегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев за нов шестгодишен мандат . За него гласоподаваха 155 депутати - от ГЕРБ, които го предложиха, Политическа партия - Демократична България и Движение за права и свободи. Другият претендент за поста - Любомир Христов, бе подсилен единствено от " Възраждане ", които го предложиха, и един народен представител от " ИТН ". Българска социалистическа партия не гласоподава и отдръпна претендента си Николай Каварджиклиев. Веднага откакто бе определен, Радев разгласи, че новите подуправители ще са Андрей Гюров от Политическа партия, който ще поеме ръководство " Емисионно ", и Петър Чобанов от Движение за права и свободи (за ръководство " Банково " ).

Кандидатите за кмет на София станаха трима, откакто през уикенда гражданска самодейност номинира някогашния народен представител и зам.-председател на Столичния общински съвет Вили Лилков - някогашен член на Съюз на демократичните сили и измежду учредителите на ДСБ. Той е подсилен както от някогашни министри и деятели на Съюз на демократичните сили, по този начин и от министри и подкрепящи ГЕРБ. Другите две кандидатури са на Васил Терзиев, подсилен от Политическа партия - Демократична България, " Спаси София " и гражданска самодейност " Екипът на София ", и Деян Николов от " Възраждане ".

Икономистът Станимир Михайлов е единствената кандидатура за шеф на здравната каса , подадена до приключване на периода в понеделник. Той е номиниран от Политическа партия - Демократична България.

Управляващите ще ротират по едно и също време премиера и ръководителя на Народното събрание , тъй че Никола Минчев от Политическа партия - Демократична България би трябвало да смени Росен Желязков от ГЕРБ като ръководител на Народното събрание, когато на премиерския пост се сменят Николай Денков и Мария Габриел. Тази сделка, за която се удостоверява импровизирано в Народното събрание, ще би трябвало да се приведе в ред през март 2024 година защото кабинетът " Денков " беше определен на 6 юни с концепцията да ръководи девет месеца.
Реклама
Свят
Ново взривяване на Кримския мост ще затрудни съветската войска, защото ще сътвори проблеми за снабдяването на окупационната интервенция в Южна Украйна Източник: Reuters
Европейският съюз търси благоприятни условия да транспортира повече украинско зърно по пътища и железопътни линии , с цел да помогне за компенсиране на отдръпването на Русия от подкрепената от Организация на обединените нации черноморска договорка за експорт, обявиха водачи и представители на блока. Във вторник Русия нанесе удари по украински пристанища за експорт на зърно ден откакто Москва се отдръпна от договорката, която позволяваше украинското зърно, блокирано от войната, да бъде изнасяно безвредно.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира огромна аудиенция в страните от Персийския залив в опит да обезпечи вложения за страната, която търси метод да се оправи с икономическите си проблеми през последните години. В понеделник той посети Саудитска Арабия - първата публична аудиенция след успеха на президентските избори през май. Рияд се съгласи да купи турски дронове, което е най-голямата отбранителна договорка за Анкара. Във вторник Ердоган беше в Катар, а в сряда - в Обединените арабски емирства.

Китай е една от първите страни в света, която разгласява правила за генеративния изкуствен интелект. Мерките са " краткотрайни " и влизат в действие от 15 август. Новите регулации ще се отнасят за всички компании, които дават достъп на обществото до генеративния AI. Технологии, създадени в проучвателен институции или предопределени за потребление от консуматори в чужбина, са освободени от регулациите.
Пожари западно от Атина изпепелиха гори и домове и доведоха до евакуация, а гръцките управляващи чакат нова гореща вълна, която ще усложни обстановката Източник: Reuters Реклама Икономика 220% е растежът на износа на оръжия от България през 2022 година спрямо 2020 година, разгласи министърът на стопанската система Богдан Богданов.
Поправката " Зелена карта " в Кодекса за застраховането, която беше неодобрена от предходния парламент, мина на първо четене в комисията по икономик а. Това се случи, откакто браншови организации, в това число Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и Асоциацията на българските застрахователи, отдръпнаха възраженията си и даже поддържаха предлагането. Текстът планува категорично да се уреди правилото първо да се заплаща по вреди, а след това вероятно да се спори, като при неспазване на задължението Kомисията по финансов контрол ще може да глоби сдруженията. Законодателната смяна е част от дилемите, които България би трябвало да извърши, с цел да може да стане част от еврозоната.

Инфлацията пада до 8.7% през юни , което е най-ниското равнище от края на 2021 година Забавянето на темповете на повишаване както и през предходните месеци идва главно по линия на енергийните артикули и обвързваните с тях браншове - горива, превоз, туристически пакети и някои битови услуги. Спрямо май статистиката записва дефлация 0.4%.

Предложенията за промени сред двете четения на бюджет 2023 са главно за по-високи заплати и помощи за земеделци . С изключение на Политическа партия, депутати от всички останали парламентарни сили са внесли текстове с разнородни хрумвания (общо над 60 на брой) за нарастване на разноските и нито една за усъвършенстването им, като новите разходи са препоръчани да са главно за сметка на финансовите вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР