Що е тоМенталната аритметика е програма за интензивно и всестранно

...
Що е тоМенталната аритметика е програма за интензивно и всестранно
Коментари Харесай

Ментална аритметика - древният метод за модерно мислене

Що е то
Менталната аритметика е стратегия за интензивно и всестранно развиване на детския капацитет благодарение на античното японско сметало абак – изобретение номер 2 за човечеството съгласно списание " Форбс ", или едно от най-важните открития на всички времена. В основите на тази високоефективна система е смятането мислено с огромни цифри. Принципът на сметалото е на повече от две хиляди години, а в страни като Япония, Сингапур, Китай се употребява и през днешния ден в учебно заведение. Менталната аритметика се преподава в над 50 страни в целия свят, най-вече на деца (В Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Тайланд, Русия), само че в някои страна – и на възрастни. В Съединени американски щати го употребяват и при доста възрастни хора като профилактика против Алцхаймер.У нас менталната аритметика е нов способ за образование, едвам на три-четири години. Методиката е японска, само че самата аритметика не е ничия запазена марка, по тази причина има няколко обучителни платформи, които държат правата. Става дума за стратегия, която разрешава дейно и хармонично да се развиват двете полукълба на мозъка, с цел да може детето да възприема оптимално бързо и да обработва друга по тип информация. Как на практика става това споделя Руми Ранджева от Академия по ментална аритметика Numerika България.

Двете половини на едно цяло
Ясно е, че детето не знае доста неща и занапред има да учи. Важно е обаче да има увереността и чувството, че може да се оправя. Когато създадохме тази школа, тръгнахме от въпроса по какъв начин можем да оказваме помощ на повече български деца да получават познания, умения и убеденост в себе си.

Нашата система на обучение е ориентирана предпочитано към работа с лявото полукълбо. Там са говорът, точните науки, писането. Дясното полукълбо при доста дечица и възрастни остава недоразвито. Там са въображението, творчеството, изкуството, ексцентричното мислене, анализирането на информацията. В доста от ежедневните ни действия, с цел да ги правим бързо и дейно, в нашия мозък би трябвало да работят два центъра по едно и също време и нормално единият е в дясното, а другият в лявото полукълбо. Да вземем за образец решаването на една по-сложна математическа задача, да кажем, геометрия от седми-осми клас. Има деца, които изпитват огромни усложнения – не могат да си показват заданието, не могат да си създадат чертежа. Това демонстрира недоразвито дясно полукълбо. При доста хора лявото полукълбо е водещо, а дясното частично е второстепенно и по тази причина недоразвито. При други – доста по-малко на брой, дясното е водещо, а лявото по-малко развито. Хората, които са потвърдени първенци в своите области, са единствено към 5-6 % от човечеството. Но точно те са съумели да развият хармонично и двете си полукълба. И да се върнем към комплицираната математическа задача, която, с цел да се реши, би трябвало да се задействат два мозъчни центъра – от едното и другото полукълбо, и по едно и също време с това да се замени и обработи информацията. Образът, или геометричният чертеж, е в дясното полукълбо, той се създава и показва там, а анализът на информацията, текстът и аритметичните дейности са в лявото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още от първите ни уроци започваме с работа за двете полукълба на мозъка, с цел да ни служат в синхрон. Как вършим това? Най-лесният метод да накараме ляво и дясно полукълба да работят по едно и също време е, като използваме по едно и също време и двете си ръце. Под формата на игра с едни радостни извършения го вършим на нашето сметало още на първия урок. И с всяка последваща седмица двете ръчички все по-бързо стартират да се оправят. Има деца, които незабавно виждат: " Аааа, мене с едната ръка ми е доста по-лесно, а с другата ми е мъчно! " И аз споделям: " Да, по този начин е, само че когато потренираме, ще видите, че ще работим с двете ръчички еднообразно добре! " Още на трета-четвърта седмица започваме да използваме двуцифрени и трицифрени цифри, даже четирицифрени, които към този момент се работят наложително с две ръце. Освен това имаме специфичен режим на игра. Опитваме се да си представим мислено по какъв начин наподобява нашето сметало и започваме да правим същото, което вършим на действителното сметало, като го заменяме с мислено. И във всеки миг би трябвало да помним по какъв начин се трансформират числата. Това доста добре тренира дясното полукълбо и като цяло паметта. Колкото и постепенно да тръгнем първоначално, в един миг децата стартират да считат доста, доста бързо.
Силата на синхрона

По принцип дясната ръка се ръководи от лявото полукълбо, а лявата – от дясното. Имаме деца, които пишат с лявата ръка и се оправят по-добре с нея. Но за нас няма значение кое полукълбо е водещо, тъй като ние търсим синхрон в мозъчната активност и работим за неговото реализиране. Работим добре и с двете ръце и си упражняваме мозъците синхронно. Трябва да се знае, че съгласно експертите доста от болесттите и проблемите с мозъчната активност идват тъкмо от неизползване на потенциала на едната мозъчна половина или от недобрата връзка сред двете полукълба. Много постоянно компликациите във възприемането на информацията могат да бъдат преодолени, стига да се открие в точния момент кое полукълбо не работи дейно и на собствен ред да се подтиква.

Ползите от менталната аритметика

Децата, които учат ментална аритметика, се оправят по-добре в учебно заведение, а по-късно и в живота. Развивайки и двете полукълба, детето става по-самоуверено, съсредоточено, деликатно към детайлите, с лекост учи непознати езици и сполучливо се осъществя в ученето и в по-нататъшната работа. Ние оказваме помощ за хармоничното развиване на интелектуалните и креативните качества на детето. Благодарение на менталната аритметика се развива образната или фотографската памет. Подобряват се логическите и креативните качества, развиват се интуицията и способността да се намират ексцентрични решения в комплицирани обстановки. Подобряват се концентрацията и вниманието, подтиква се въображението. Децата стават по-самоуверени и с по-осъзнато самочувствие. И имат предпочитание за още познания и още по-добри умения. Култивира се дълготрайна ученолюбивост. И даже деца с обучителни проблеми, полагайки труд и неизменност, най-после могат да се радват на необикновено положителни резултати от постигнатото. В нашата стратегия не е нужно дълго време и доста часове да се занимаваш - по малко, само че всеки ден. Ако децата отделят 15-20 минути ежедневно за ментална аритметика, резултатите са налице. То е като при спортистите. Добрата форма изисква неизменност и ежедневни тренировки. Когато даваме на мозъка нови провокации и го упражняваме всеки ден, той се научава на бърза централизация и реакция. Стимулираме образуването на нови невронни връзки, които разрешават на двете полукълба на мозъка да работят по едно и също време.
Това образование дава доста положителни резултати при дребни деца и възпитаници – от пет-шестгодишни до тези на десет-единайсет. Тогава мозъкът е в натоварен напредък. С нея децата имат късмет да станат даже доста по-добри в смятането от своите родители и учители. И когато сами видят това, са толкоз щастливи! А когато нашите деца изпреварят треньорите си, знаем, че сме си свършили работата.

Методика на образованието
Обучението по ментална аритметика продължава към две години и половина. Първата година децата учат събиране и изваждане, а втората – умножение и разделяне. Менталната аритметика обаче не е просто математика. Да, децата се научават да считат бързо мислено, само че това е на първо място стратегия за интелектуалното и креативното развиване. Ние не сме учебно заведение, а място за развлечение, където децата идват с огромно предпочитание. Когато се уморят, имаме способи за освежаване с двигателни извършения. Работим в дребни групи от по шест-седем деца, събрани по възраст. Нямаме учители, а треньори. Не е наложително те да са математици - нужно е да могат да работят с деца и да имат отношение към преподаването. Имаме прекрасен образователен проект, само че водещото си остава привързаността. Децата се привързват към треньора, той - към децата, и по този начин става магията. Занятията се организират един път в седмицата и включват два образователни часа – при най-малките по 35 минути, при огромните – по 45. Следва се непоколебим образователен проект. Всяка седмица се научава нещо ново и се насочва по едно предизвикателство към мозъка.
Родителите постоянно се интересуват по кое време ще има забележим резултат и каква е гаранцията за триумф освен това образование. Отговорът е елементарен – триумфът идва при безусловно всички деца, които извършват това, което им споделяме. Имаме доста хубава онлайн платформа, тъй че децата могат да упражняват всекидневно с нея по доста занимателен метод. Всяко дете си има профил и акаунт, в който може да влиза, играе и тренира. Всеки треньор, познавайки децата, може да задава самостоятелно домашно. Треньорът следи от самото начало по какъв начин работят децата – какъв брой добре се оправят и до каква степен са стигнали. Менталната аритметика не дава резултат единствено при деца, които не влизат въобще в платформата, т.е. не отделят никакво в допълнение време отвън образованието тук. Те са изключения - децата се забавляват доста и с огромен интерес не престават у дома своите занимания. Най-големите запалянковци в образованието, нашите най-напреднали деца, се изявяват на Националната олимпиада по ментална аритметика или на интернационалната онлайн олимпиада, където се представяме постоянно доста добре.

Първите признаци за позитивна смяна се следят на петата-шестата седмица от началото на образованието. Родители са ни разказвали, че учителите в учебно заведение усещат смяна и я споделят с екстаз: " Правите ли нещо в допълнение, тъй като синът ви/дъщеря ви има огромен прогрес в нашите часове! " Интересното е, че почти по това време децата стартират и повече да се показват, като рисуват. И приказваме за деца, които в никакъв случай преди не са рисували. Просто внезапно получават такава нужда и родителите им са доста сюрпризирани. Това е разследване от заработилото по-добре дясно полукълбо, подтиквано от заниманията по ментална аритметика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР