[Shutterstcok] Децата, които утре ще станат възрастни, вече мислят отвъд

...
[Shutterstcok] Децата, които утре ще станат възрастни, вече мислят отвъд
Коментари Харесай

Кога е време да поговорим за пари с децата си

[Shutterstcok] Децата, които на следващия ден ще станат възрастни, към този момент мислят оттатък заплащането с кредитна или дебитна карта. За тях мобилните портфейли и смарт устройствата за разплащане са действително настояще. Това е един от изводите на особено изследване за финансовите настройки на популацията, направено от IPSOS Research по поръчка на Mastercard. Докато стигнат до още по-модерните способи за разплащане обаче, бъдещите възрастни на България се нуждаят от добра финансова просвета през днешния ден. Извън анкетите и числата остава фактът, че главната виновност за това актуалните хлапета да не знаят цената на парите и положения за тях труд, да не са в положение да водят личен бюджет и да не умеят да пестят е както на родителите, по този начин и на консуматорското ни общество, което още не регистрира значимостта на финансовото ограмотяване на дребните.

В последните години има оживление на финансовия пазар, който самичък основава начинания за образование на децата и младежите. Разбира се, ролята на родителите остава водеща, защото всички привички, в това число тези, свързани с менажиране на парите, се образуват най-вече в фамилията. Как обаче да приказваме с децата за пари, какво да създадем, с цел да не ги превърнем в скъперници или прахосници, и най-важното - по кое време е уместно да стартираме диалога за това защо, по какъв начин и къде би трябвало да харчим? Когато става дума за стопанска система, даже и в домакински мащаб, добре е да приказват експертите. Затова зададохме три съществени въпроса на няколко представители на финансови институции у нас - какво би трябвало да знаят децата за парите, по кое време да стартира този диалог и какво прави финансовият бранш по въпроса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Полина Видас, маркетинг управител, Mastercard

Смисълът на парите през най-ранната възраст се доближава през монетите - като знаци, които си обменяме. Но дълго по-късно децата не съумяват да менажират добре сами парите си. Затова технологиите идват като решение - децата към този момент се раждат потопени в цифровия свят и интуитивно знаят по какъв начин да го употребяват. Като софтуерна компания инициирахме основаването на фамилни артикули с банките и други сътрудници – картови сметки, мобилни портфейли и цифрови принадлежности за разплащане и икономисване, които да са непрекъснато транспарантни и по този начин фамилията да може да управлява по какъв начин детето използва финансите си. Създадохме специфична платформа за онлайн пазаруване на купони за стол в българското учебно заведение. Имаме детски карти за разнообразни възрастови сегменти – деца, младежи и младежи студенти, като работим с всички банки на пазара. Създаваме артикули, с които децата могат по-лесно да наблюдават парите си - за цифровото заплащане постоянно остава диря. Могат да заплащат с телефони, гривни, часовници, ключодържатели – на всички места, където може да се постави чип. Родителят може когато и да е да спре картата, да ограничи до геолокация използването, да ограничи типовете търговци, да изисква двуфакторно доказване на самоличността. Каним децата да вземат участие в основаването на разнообразни артикули – от дизайна с техни илюстрации и хрумвания, до функционалностите, услугите с добавена стойност и даже – рекламата. Тази пролет участвахме в международен обществен план The Code, ориентиран към възпитаници в 7-и и 8-и клас, в който младежите имаха опцията сами да основат напълно цифрова идея, тактика и маркетинг на Mastercard финтех артикул.

Гергана Бендурска, шеф на дирекция " PR и връзки " в Банка ДСК

В доста от българските фамилии родителите не приказват за пари с децата си, а в учебните заведения няма опция за въвеждане на съвременни форми на обучение на тематика финанси. Добре е диалозите с децата на тези тематики да стартират колкото се може по-рано, с цел да може да построяват чувства и първични привички в тази посока. За нас като финансова институция е значимо да обръщаме внимание и да влагаме в развиването на този развой. През 2019 година в Банка ДСК стартирахме " Национална финансиада " и " Лятна финансиада " – цифрови просветителни начинания за повишение на финансовата просветеност на учениците сред 16 и 19 години. Основната цел беше да мотивираме блян към познания във региона на финансите измежду тях и родителите им. През 2020 година планираме също последващо огромно издание на " Национална финансиада ", където ще отворим опциите за присъединяване и измежду по-малките възпитаници. В България и по света съществуват сполучливи практики за финансовото образование на децата и младежите. Добър образец е Европейската седмица на парите, която се провежда от Европейската банкова федерация и у нас от Асоциация на банките в България. Банката ни предлага и необятен набор от банкови карти за деца и младежи.

Цветанка Минчева, шеф световно банково обслужване и член на управителния съвет на Уникредит Булбанк

Семейството е мястото, където би трябвало да се слагат основите на финансовата просветеност, обмисляне, вдишване на риск, разпределение на парите, тъй че да могат да се покрият избрани потребности в бъдеще – всичко това са неща, които родителите би трябвало да разискват с децата си допустимо най-рано. Полезно е и детето да е наясно още от ранна възраст, че парите са стеснен запас и в случай че желае доста мощно нещо, то би трябвало да си го сложи за цел и да икономисва.

Антоанета Куртяну, шеф " Корпоративно, капиталово и частно банкиране " и член на управителния съвет на Уникредит Булбанк

Когато децата желаят хубави играчки, те би трябвало да схванат, че това има своята финансова стойност - с други думи, родителите би трябвало да обяснят на децата си, че играчките костват пари и че те са работили, с цел да завоюват тези пари. Посланието ни като родители към децата ни би трябвало да е " Планирай разноските си и намерения по какъв начин можеш да спечелиш парите, които искаш да похарчиш ". Много значимо също е да се възпита у децата умеенето да отделят постоянно някаква част от парите, които получават, като запас за бъдещето, когато тези средства могат да им бъдат доста по-необходими. Когато обаче има прекрасен мотив – рожден ден или различен празник, не лишавайте детето си от заслужения подарък.

Росица Вартоник, ръководител на фондация " Инициатива за финансова просветеност "

Децата би трябвало да се научат да работят за парите си. Важно е да придобият трудови привички още в най-ранна детска възраст, а не да чакат, че всяко тяхно предпочитание ще бъде задоволено, без те да положат каквито и да било старания. Родителите познават най-добре детето си и могат да преценяват дали то е с " необятни пръсти ", или е спестовно по природа и да се опитат да го възпитат да разходва умерено и рационално средствата, които му се поставят. Полезно е децата да разполагат със собствен личен бюджет, който да се научат да разпределят през месеца или седмицата според от това по кое време получават парите си.

Тихомир Тошев, финансист

Родителите да не не помнят да купят на децата си подарък касичка! Още от най-ранна възраст този признак би трябвало да участва в обкръжението на детето, като му се изясни за какво е значимо да се икономисва. Децата постоянно желаят всичко, само че родителите не просто би трябвало да отхвърлят на тези стремежи, а и да им изясняват за какво те са неизпълними и какво отражение има върху фамилния бюджет всеки един непростим или прекомерно огромен разход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР