[Jolly Kids] Митове и истини за ранното чуждоезиково обучение- Детето

...
[Jolly Kids] Митове и истини за ранното чуждоезиково обучение- Детето
Коментари Харесай

Jolly Kids: да говориш английски на 3

[Jolly Kids] Митове и истини за ранното чуждоезиково образование
- " Детето първо би трябвало да научи български, а чак по-късно британски. "
- " Ако дете стартира да учи британски, преди да приказва български добре, ще бърка и двата езика и няма да усвои нито единия на задоволително положително равнище. "
- " Ученето на втори език би трябвало да стартира най-рано от 2 клас, когато детето знае буквите на български. "
Тези и други сходни изречения чуваме постоянно от родители и учители, последващи по-традиционните способи в образованието. Дали обаче това е по този начин? Дали в действителност ранното въвеждане на втори непознат език " обърква " детето и понижава способността му да усвои майчиния език?
Нашият опит с деца на 2 - 7 години демонстрира тъкмо противоположното. Колкото по-рано едно дете е потопено в мултилингвистична среда, толкоз по-добре се развиват езиците, до които има достъп. Нещо повече - фактът, че едно дете има допир до повече от един език, оказва благотворно влияние върху цялостното му психо-социално и интелектуално развиване.
Светослава Койнова - учител, експерт и бизнесмен в областта на чуждоезиковото образование. През 2013 година основава Център за езици и просвета " Парт тайм ", който предлага нетрадиционни подходи в чуждоезиковото образование на деца и възрастни. Няколко години по-късно дружно с Пресиана Шишева, психолог, образен актьор и учител, основава Jolly Kids - авторски езикови стратегии за деца на 2 - 7 години.

[Jolly Kids]
Вълшебният свят на J olly K ids
Jolly Kids е пространство за щастливо учене на британски, особено създадено за деца на 2 - 7 години. Обучението се случва под формата на полудневни бутикови занимални, където децата прекарват по 4 часа дневно в британска среда. Така те незабелязано проговарят британски с лекост.
Заниманията са въодушевени от концепцията на Валдорфската педагогика за ритмично периодично повтаряне на концентриращи занимания (вдишване) и свободна игра (издишване), което основава чувство за успокоение и естетика у децата.
Всяка седмица работим по съответна британска приказка, която задава седмичната ни тематика. Така с децата се насочваме на вълнуващо странствуване в чудни светове, а посредством другите занимания като йога, арт планове, музика и танци подтикваме другите типове просветеност, с цел да сме сигурни, че всяко дете открива своя метод на учене.

Чудодейната формула на J olly K ids
4 часа британски всеки ден
Сутрешно кръгче и йога
Приказка и проучване на седмична тематика
Забавна фонетика по системата Jolly Phonics
Артистични занимания и музика
Безкрайно доста любовШест значими изгоди
#1
Мозъкът възприема езика като майчин
Известен факт е, че мозъкът се развива най-интензивно през първите 3 години. Тогава се образуват главните връзки, които ни служат като основа за бъдещото ни развиване. Това оказва огромно значение при ученето на език, защото през първите години детският мозък възприема звуковете на всички езици и може да ги възпроизведе извънредно тъкмо. Всяко дете може да научи всеки език в подобаващата среда, освен това естествено, съвсем без изпитание.
#2
Чуждият език развива въображението
Всеки непознат език е нереална система от знаци и кодове. Ранният допир с още една такава система, друга от майчиния език, развива и подтиква въображението. Благодарение на всеки идващ език детето се научава да свързва облика на даден обект с повече от една дума и прави нереалните връзки сред думите и обектите с лекост, като по този метод " жонглира " с езиците.
# 3
Развива логическото мислене
Подобно на математиката, езикът е код, който си служи с избрани знаци. В математиката това са цифрите, а в езика - буквите. Децата, които могат елементарно да превключат от един език на различен, могат също толкоз елементарно да преминат от една математическа задача към друга или даже бързо да отгатнат какво се желае от тях в една логическа задача. Това е по този начин, тъй като, комуникирайки на различен език, човек привиква да отгатва смисъла на непознатите думи съгласно подтекста и да прави връзките доста по-бързо.
#4
Чуждият език усъвършенства паметта и концентрацията
Това е може би най-очевидната изгода от проучването на непознат език. Всички знаем, че мозъкът е " мускул " и колкото повече извършения му сервира, толкоз по-гъвкав и бърз става. Възможността да запомняме думи и изречения усъвършенства паметта и оказва помощ да бъдем по-концентрирани.
#5
Усъвършенства информационните умения
Въпреки че езикът има доста функционалности, неговата съществена роля е връзката. Владеенето на повече от един език ни прави адаптивни към разнородни среди и култури, уголемява хоризонтите ни и ни оказва помощ да се усещаме добре в разнообразни обстановки.
#6
Подобрява майчиния език
Въпреки публикуваното мнение, че ранното въвеждане на втори непознат език забавя развиването на родния език, нашият опит сочи тъкмо противоположното. Когато едно дете е изложено на повече от един език от ранна възраст, то привиква да търси логиката в другите езици и да открива взаимовръзки. Много от децата в нашия езиков център се научават да четат първо на британски, а по-късно, прилагайки логиката на четенето и в българския, се научават напълно сами да свързват буквите в думи и на родния език.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики JOLLY KIDS
Филиал " Павлово " и
филиал " Стрелбище "
0877 822 804; 0883 500 512
[email protected]
www.jollykids.bg
facebook.com/JollyKidsSofia

програмиДЕЛНИЧНИ ПРОГРАМИАнглийски утрини за деца на 2-3,5 г.Английски утрини за деца на 3,5-5 г.Английски следобеди за деца на 4-7 г.Часове9:00-12:30,
всеки работен ден9:00-13:00,
всеки работен ден14:00-18:00 ч.,
вторник и четвъртъкМесечна такса530 лева.530 лева.280 лева.Такса при записване до 10.09.2019490 лева.490 лева.260 лева.УИКЕНД
ПРОГРАМИУикенд британски за деца на 4-7 г.Уикенд британски за деца на 4-7 година Часове9:00-13:00,
събота и неделя9:00-13:00, събота Годишна такса4 вноски по 620 лева.4 вноски по 400 лева Такса при записване до 10.09.20194 вноски по 570 лева.4 вноски по 360 лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР