© д-р Божидар Кафелов Профил:Д-р Деница Кафелова е завършила Факултета

...
© д-р Божидар Кафелов Профил:Д-р Деница Кафелова е завършила Факултета
Коментари Харесай

Докторът е силен, когато болестта е слаба

© доктор Божидар Кафелов Профил:
Д-р Деница Кафелова е приключила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър доктор по дентална медицина. Професионалните й ползи още от студент и по-късно, както и многочислените й следдипломни квалификации в България и чужбина са в региона на пародонтологията, пародонталната хирургия, предварителната защита и профилактиката на оралното здраве. Учила се е от опита на международно приети пародонтолози като Джовани Дзукели, Массимо де Санктис, Пиерпаоло Кортелини, Марк Данан. Тя е един от създателите и притежатели на клиника " Сведент "

Д-р Мила Горбунова също е приключила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър доктор по дентална медицина. Клиничните й ползи, всички следдипломни квалификации и практиката й са напълно ориентирани към грижата за дребните пациенти и тези, които търсят ортодонтско решение на своите естетични и функционални проблеми. Как оценявате като експерти актуалната просвета за профилактика на денталното здраве при децата?

- Д-р Горбунова: Опитът ми демонстрира, че в последните години културата на хората във връзка с денталното им здраве доста се увеличи. Голяма част от родителите към този момент схващат добре, че профилактиката и предварителната защита са ключът към възпитаването на здрави, усмихнати, положително настроени и най-много виновни към личното си здраве деца. Тук е и отговорността на нашето съсловие да образоваме, образоваме и да развенчаваме някои остарели показа и легенди във връзка с зъбите, венците и оралното здраве като цяло.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кои са проблемите през днешния ден с родителите и самите деца, когато се постанова да организирате профилактика или лекуване?
Д-р Кафелова: Точно тези легенди и остарели показа, за които загатна доктор Горбунова. Например митът, че в случай че родителят е имал зъбни проблеми, безусловно и детето ще ги има. Стига се до позицията, че проблемите със зъбите са " орис " и нито самичък пациентът, нито зъболекарят може да помогне. Истината е, че по-голямата част от болесттите са добити и в множеството случаи са заразни – по този начин е с най-често срещаните проблеми при децата и възрастните – кариесът и болесттите на венците. Затова е значимо основаването на верни привички за устната хигиена и най-благоприятен хранителен режим още от най-ранна детска възраст.

Друг подобен мит е, че визитата при ортодонт е обвързвано с болежка и дискомфорт и по тази причина такова посещаване би трябвало да се прави единствено при положение на видян проблем или при недоволства. Точно противоположното. Докторът е мощен, когато заболяването е слаба. Колкото по-навреме и по-рано се открие даден проблем, толкоз по-бърза и щадяща ще е намесата на лекаря. Нещо повече – първият обзор при ортодонт на нашите дребни другари е добре да се случи преди въобще да се е появил проблем. Това ни оказва помощ да изградим връзка и доверие между тях, да създадем прелестно и запаметяващо първо усещане и да спечелим кооперативността на дребния пациент.

В работата ни с децата ние на първо място работим с техните родители и се стремим да изградим един екип, който включва детето, неговия ортодонт, родителите и всички, които имат отношение към развъждането на детето, в името на обща цел – да преминем през интервала на детството и юношеството с усмивка и непрекъсната грижа. И по този начин да създадем освен красива и здрава усмивка, само че и чувство за персонална отговорност.

С какво през днешния ден децата вредят на зъбите си?

Д-р Кафелова: Ако отговорът на този въпрос може да бъде синтезиран в един израз, то той ще бъде: нездравословни хранителни привички. Българските деца са на едно от първите места в Европа по развалени краткотрайни зъби. В основата на този проблем стои неправилното хранене и по-точно храненето, в което участват безсистемно и голямо количество въглехидратни храни.

Казано на неспециализиран език, краткотрайните, както и непрекъснатите зъби, незабавно откакто пробият, са много по-слабо минерализирани от непрекъснатите зъби. Като прибавим и обстоятелството, че те се появяват в миг, когато хигиеничните привички не са още открити или липсват, би трябвало да се фокусираме върху построяването на вярна хранителна просвета.

Приемът на въглехидратни храни би трябвало да бъде стеснен до най-малко в детска възраст, като изключително би трябвало да се внимава с простите захари, които бързо се разграждат в устната празнина до киселини и престояват с часове, залепени върху зъбите. Кои са " неразрешените " храни - близалките, всевъзможни желирани и смучещи се бонбони, газираните питиета, бозата и пакетираните сокове и други Значение има и периодичност на консумация на такива храни. Всякакви междинни закуски и похапвания се възприемат като нов въглехидратен подтик и по тази причина десертите е добре да бъдат включени към главните хранения на детето.

Освен състава от значително значение е и консистенцията на храната. Трябва да учим децата да дъвчат, да хрупкат, да си откъснат ябълка от дървото и да могат да я изядат, без да е обелена и нарязана. Меката и лепкава храна не е потребна нито за зъбите, нито за венците. Денталното здраве стартира още от този момент, в който бебето е в утробата на майката, продължава през най-бебешките месеци и по тази причина вървим дружно с родителите през годините.

От какво най-често боледуват зъбите на децата ни?

Д-р Горбунова: Кариес и неговите затруднения. Други постоянно срещани проблеми са ортодонтските аномалии и възпалението на венците. То е обвързвано с това, че децата имат потребност от време, с цел да се научат по какъв начин да се грижат за устната си хигиена, и мотивация да го вършат още от дребни.

В последните години има засилена и забележима грижа за естетиката на усмивката. Кои са най-съвременните способи, които се употребяват в тази област, и постоянно оскъдните финанси на родителите пречат ли на провеждането на съответно лекуване?

Д-р Горбунова: Родителите постоянно сами обръщат внимание на кривите зъбки и търсят лекуване, зъболекарите също насочват пациентите си за съвещания, а нерядко самите деца желаят зъбите им да са красиво подредени и ме питат дали ще носят шини. Ортодонтията като всички други области в стоматологията търпи бурно развиване и методите за лекуване са доста. Използват се разнообразни снемаеми апарати – шини, трейнъри, транспарантни вакуумно завършени алайнери, както и залепените върху зъбите апарати с пръстени или пък брекети и така нататък Възможностите са доста, значимо е казусът да се диагностицира рано, с цел да можем да използваме растежа в наша изгода. Тогава лекуването е по-лесно и резултатът е по-стабилен.

Лечението на зъбно-челюстните деформации не е на ниска цена, да. Това е обвързвано най-много с квалификацията на лекаря, зъботехника и целия екип, с огромната дълготрайност, с отговорността, която носим, и, несъмнено, с високотехнологичните материали, които се употребяват. Някои от тях са разработвани за потребностите на НАСА да вземем за пример, само че ортодонтията е разкрила в тях огромни благоприятни условия за висококачествено и удобно лекуване и си ги е " присвоила ". Не цената обаче е водеща, когато родителите се обръщат към нас, а осъзнаването, че добре подредените зъби са хубост, само че най-много здраве.

Как на процедура да образоваме децата си по този начин, че да се грижат съществено за зъбите си през целия си живот?

Д-р Кафелова: В този развой преди всичко е персоналният образец на родителите. Когато детето вижда своя родител, който е негов неоспорим престиж, да мие зъбите си два пъти на ден, да поставя грижи, да се пробва да се храни уравновесено и вярно, да пие вода, а не газирани питиета – това е най-ясното обръщение.В практическото образование значима роля имаме и ние, зъболекарите. В нашата процедура играем доста с децата, използваме всевъзможни онагледяващи модели и материали, с които упражняването на верните придвижвания е елементарно и налично. Говорим с тях за рекламите и красивите опаковки на тези " сладости ", от които желаеме те да стоят по-далече. Четем книги, демонстрираме им фотоси. Използваме всички канали, по които можем да достигнем до детето и до това то да ни стане " съизвършител " в грижата за личното здраве.

Периодично през годините имаме визити в детски градини и учебни заведения, където прекарваме време с децата и им обясняваме, играем, учейки ги. Ще останете сюрпризирани какъв брой доста знаят днешните деца за зъбите и за това какво е належащо да са здрави.

Съпоставено с развитите международни практики, къде сме ние по адекватност на зъбната профилактика при децата?

Д-р Горбунова: Българската дентална медицина направи голям скок през последните две десетилетия във връзка с профилактиката и предварителната защита на болесттите при децата. Иска ми се в идващите години да забележим по какъв начин на всички равнища сплотяваме напъните си – родители, зъболекари, учители, педиатри, здравна каса, с една цел – по-добро дентално здраве на децата. От своя страна всеки от нас, влизайки заран в клиниката си, прави дребни, само че значими крачки, една основна смяна за своя кръг от пациенти. Така че моят съвет към децата и родители е да бъдат любопитни, да питат своите зъболекари. Здравите и щастливи пациенти са в действителност нашата най-красноречива визитка.

И един непряк въпрос – по какъв начин се преодолявате страхът на децата от зъболекаря?

Д-р Кафелова: Изобщо не е непряк. Самата аз съм ортодонт, тъй като бях плахо и наплашено дете и не съумях до ранните години на пубертета да срещна своя лекар, който да ме предразположи. Затова в четвърти клас взех решение, че аз самата ще стана лекар.

Днес преодоляваме този боязън с любов, успокоение, почтеност и доста диалози с децата. Всъщност те се опасяват от непознатото – ние вършим по този начин, че всичко в клиниката да им стане близко – срещаме се, разрешаваме им да пипнат апаратурата, инструментите, описваме им всяка стъпка, която ни следва, в никакъв случай не ги лъжем и не им приказваме, употребявайки мрачната дума " болежка " и " няма да боли ". Това е и нашата молба към всички родители - не използвайте тези думи в старанието си да успокоите детето! То не чува думичката " не " и " няма " и онази другата остава да кънти в съзнанието му. Ние имаме своите " вълшебен " думи за инструментите и процедурите, тъй че визитата се трансформира в приказка. Понякога са нужни няколко срещи, преди детето да ни позволи да работим, само че когато това се случи, печелим най-верните си почитатели. Доказателството са десетките детски рисунки, в които екипът ни е изобразен като феи, елфи, ангели ДЕТСКИ СТОМАТОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР
Според доктор Горбунова

Пренатално развиване и новородени

Още до момента в който майката е бременна, е значимо тя да получи както грижа за личното си орално здраве, по този начин и подробна информация за това какво е значимо за зъбите на детето, което чака. Това включва кърменето, зареждането, изборът на шишета, биберони други, почистването на устата, което стартира още от първия ден, и така нататък Най-честият въпрос нормално е по кое време се стартира миенето с четка и паста? А отговорът е - когато има зъб, даже един. Има и подобаващи средства – силиконови напръстници, кърпички, бебешки пасти без флуорид, меки мънички четки

Първи обзор: Най-често първият обзор е към първия рожден ден. Тогава към този момент има няколко пробили зъба, а дребният човек е подготвен да открива света. Основният смисъл на тази наша първа среща е да се опознаем взаимно и да дадем на родителите още някои потребни насоки за здравето на устата.

Ранно детство и млечни зъби

Стоматологичната клиника е непознато и непознато място за децата първоначално. Идеята е те последователно да свикнат с шумовете в кабинета, да видят нещата, които бръмчат, движат се, светят, духат вятър и пръскат вода. Когато могат да пипнат и да усетят, за тях престават да бъдат непознати, престават да са плашещи, трансформират се в приказни герои и другари. Важно е и да свикнат с екипа, с хората, които при едно лекуване са мнооого покрай тях. Така децата стартират да свързват ходенето на ортодонт с нещо прелестно и радостно.

При започване на промяната на зъбите: Това е най-често към 6-7-годишна възраст. Тогава децата са задоволително пораснали и независими и са почнали сами да поставят грижи за зъбите си. Затова в тази възраст постоянно се появяват кариеси, даже до момента да не ги е имало. Нашата задача е да научим децата да се грижат вярно за устната си хигиена и рано да откриваме проблемите.

На тази възраст най-често се вижда нуждата от ортодонтско лекуване и нормално това е верният миг за започването му. Затова обръщаме внимание на родителните освен за здравето на зъбите, само че и за захапката. Когато се виждаме с дребните ни пациенти два пъти в годината, няма по какъв начин да пропуснем момента за лекуване.

Юношество

Това е сложен интервал – и за децата, и за родителите, а и за зъбите. При пробива си твърдите зъбни тъкани не са задоволително минерализирани и елементарно се нападат от всевъзможни нездравословни фактори. Затова е належащо " да не отпускаме редиците ", а още веднъж да насочваме към вярно хранене и разчистване, да решаваме проблемите с кариесите и възпалението на венците, до момента в който те не са се задълбочили. Забелязала съм, че децата, които церя от дребни и виждам постоянно за профилактични прегледи, към 16-17-годишна възраст към този момент имат дотам построена отговорност към личното си здраве, че сами се обаждат за час, когато виждат и минимален проблем. Това са деца, които ще се грижат за себе си и като огромни, а и ще бъдат виновни и към своите деца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР