Ще загуби ли България и колко, ако спре транзитът на

...
Ще загуби ли България и колко, ако спре транзитът на
Коментари Харесай

Турски поток без лиценз. Колко ще загуби България, ако транзитът на руски газ спре?

Ще загуби ли България и какъв брой, в случай че спре преносът на съветски газ по " Турски поток "?

Тръбата в България по документи се води " уголемение на газопреносната система на " Булгартрансгаз ", само че съгласно плана инвестицията от близо 3 милиарда лв. - обезпечена най-вече със заемни средства от държавното сдружение и саудитския консорциум " Аркад " - би трябвало да се изплаща от таксите за транспорт на газ за интервал от 10 години. Този газ е най-вече от " Газпром ", тъй като съветският колос резервира голямата част от потенциала на " българската " тръба за дълъг интервал от време.

Какво се случва, в случай че преносът спре?

Въпросът става настоящ още веднъж поради новината, че лицензът за експорт на природен газ на компанията оператор на " Турски поток " е лишен. Става дума за " South Stream Transport B.V. " - дъщерно сдружение на следения от Москва " Газпром ", основано в Нидерландия. Съобщението пристигна от самото сдружение. Властите в Амстердам са прекратили лиценза на 18 септември като акт на използване на европейските наказания против Кремъл поради войната в Украйна.

Официалната позиция на South Stream Transport B.V., представена от " Ройтерс ", е, че към този момент е поискано възобновяване на разрешителните, а макар новата обстановка превозването на газ по трасето ще продължи. Дружеството дава отговор за морската част на газопровода от Русия до Турция през Черно море: " Въвеждането на нови наказания не лимитира продължаването на превозването на газ от South Stream Transport B.V. В тази връзка доставките на газ за разнообразни промишлени браншове и милиони семейства в Турция и европейските страни няма да бъдат наранени в кратковременен и дълготраен проект ", е версията на компанията.

обаче предизвестява за риск. В писмо до мениджърите на компанията, изпратено на 14 септември, на което медията се базира, шефът на South Stream Transport B.V. Олег Аксютин се разпорежда всички действия да бъдат неотложно прекъснати. В това се включва и прекратяването на диалозите с всички западни снабдители.

„ Спрете осъществяването на всички контракти, свързани с техническата поддръжка на газопровода, в това число планиране, произвеждане, сглобяване, проби, поправки, поддръжка и образование “, написа Акюстин в цитирания откъс.

Прекратяването на договорните връзки с снабдители от страна на South Stream Transport B.V. значи, „ че никой няма да може да прави поправки, в случай че тръбата се повреди, има течове или част от нея се разпадне поради земетресение.

Всъщност съветската компания е изгубила оперативния надзор над газопровода, а съветското поделение е изгубило връзка с главната корпорация “, споделя още пред " Свободна Европа " източник от South Stream Transport B.V.

Медията не е получила отговори от компанията по въпроса с писмото все още.

„ Турски поток “, който стартира от Русия и минава по дъното на Черно море до Турция, на процедура размени плана " Южен поток ". Капацитетът му е за транспорт на 33 милиарда кубични метра газ на година. Половината от това количество се употребява от Турция, а останалата част " тече " през България по така наречен " Балкански поток " в посока Сърбия и Унгария.

Още при стартирането на " Турски поток " при започване на 2020 година, тържествено маркирано от Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин, Бойко Борисов и Александър Вучич, България се отхвърли от. Те щяха да постъпват в " Булгартрансгаз " - без значение дали по Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България " тече " директен газ или не. Последният кабинет на Бойко Борисов се отхвърли от клаузата " ship or pay " в дълготрайния контракт за пренос сред " Булгартрансгаз " и " Газпром ".

Страната ни също така се съгласи съветският газ за вътрешно ползване също да влиза през Турция в България, с което на процедура София оказа помощ дейно за заобикалянето на Украйна като директна страна - значима дълготрайна цел на Москва.

Това бе и едно от изискванията на Русия продължението на " Турски поток " към Източна и Централна Европа да мине през България, а не през Гърция.

Загубените над 1,1 милиарда $ от директни такси ще се компенсират с директните такси от продължението на " Турски поток " - или така наречен " Балкански поток " - това твърдеше някогашната министърка на енергетиката Теменужка Петкова през 2018 година когато бе взето решението за градеж на тръбата през България. Изчисленията на Министерството на енергетиката гласяха, че приходите ще са са 4,35 милиарда $ за 20 години. " Булгартрансгаз " пък предвиждаше приходи от 330 млн. лева годишно.

В първите 10 години от експоатацията на газопровода обаче приходите отиват непосредствено за заплащане на самата инвестиция - т.е. за покриването на изтеглените от държавната компания " Булгартрансгаз " и строителя заеми. Една немалка част от финансирането е с незнаен заемодател, защото става въпрос за открити от строителя средства. Същият този строител в хода на построяването намести съветски подизпълнители на обекта.

Ако заемите не бъдат покрити - а по план това би трябвало да става с приходите от пренос, това чоже да сътвори риск за " Булгартрансгаз ", чиято благосъстоятелност се води оборудването. Изчисленията демонстрират, че изплащането може да стане за 10 години, а голямата част от потенциала е запазен от " Газпром " - т.е. парите идват от Русия.

Към момента " Газпром " е платил предплатено дължимите директни такси на България за преноса на газ към Сърбия и Унгария доникъде на 2023 година Сумата беше преведена през 2021 година и възлиза на 683,3 млн. лв.. Цената на преноса, изчислена при планирана годишна индексация на контракта за две години и с приспадане на дисконтов фактор от 2,7% на годишна база.

Ако след тази дата преносът или заплащанията спрат, " Булгартрансгаз " ще би трябвало сама да си заплаща заемите за градежа на така наречен " Балкански поток ". За това предизвести и енергийният специалист Илиян Василев през днешния ден, откакто се разбра за отнетия лиценз на нидерланската компания, оперираща " Турски поток ".

Повтаряне на сюжета за прекъсване на газопотока поради " повреди " и неспособност те да бъдат поправени, каквото се разигра със " Северен поток 1 ", не е за занемаряване.

На процедура, при спрян пренос и заплащания от " Газпром " България няма да загуби директно пари - тъй като приходите покриват инвестицията.

" Булгартрансгаз " обаче може да загуби... ликвидност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР