Ще разхищава ли и новото ръководство на НСО грешни държавни

...
Ще разхищава ли и новото ръководство на НСО грешни държавни
Коментари Харесай

Само във ФАКТИ: НСО: Разширяващата се хранилка

Ще разхищава ли и новото управление на НСО неверни държавни средства?

Този въпрос е обоснован след последните изказвания на началника на НСО ген. Данчо Дяков за нуждата от спомагателни финансови средства за службата.

Все отново би трябвало да напомним и това, което не се случва в обгърнатата в загадъчност работа!

Раздутата администрация от времето на Ангел Антонов не е съкратена, в противен случай назначени са „ на хранилка “ още нови чиновници, доближени на новия шеф.

Създадените многочислени междинни управителни звена с дублиращи функционалности и високи заплати не престават да действат, т. е. да лапат неверни държавни пари.

Функционалният разбор за някои длъжности, който трябваше да се направи, с цел да се усъвършенстват възнагражденията на чиновниците, които ги заемат, по този начин и не се извърши. Новото управление трябваше да се реши за какво една и съща работа се прави

и от сержанти, и от офицери при съвсем двойна разлика в заплащането сред тях.

В изискванията на стеснен държавен бюджет и недофинансирани разнообразни сфери на публичния живот е подходящо да се реши дали е редно да се устоя служебна трапезария с 25 - 30 души личен състав.

Също належащо ли е да има длъжности сервитьори, които са военизирани и даже са офицери и имат една - единствена задача да обслужват президента и брачната половинка му!

Важно ли е да има длъжности фотографи, още веднъж военизирани с единствена задача да обикалят света с държавни средства и да фотографират властимащите!

Не е ли наложително да се одобряват правила за разпределение на работното време и неговото отчитане, с цел да се направи действителна преценка дали числения състав на службата е задоволителен или прекомерно раздут? Ако е раздут, това значи единствено едно - има разхищение на държавни пари! В тази връзка доста е забавно по какъв начин НСО с недостиг 12-14% за чиновници, както разкри ген. Дяков, се оправи с многочислените и тежки мероприятия по линия на българското европредседателство, без да се постанова полагането на даже един час ексклузивен труд от някой от чиновниците.

Трябва да се има поради, че на моменти броя на делегациите с защита от НСО надхвърляше 30. Нормално е да се попита какво ще вършат всичките тези чиновници и защо би трябвало да им се заплаща държавна заплата, когато председателството завърши.

Ген. Дяков е забавно да отговори на обществото

и какъв брой са старшите офицери - полковници, подполковници и майори от общия брой военизирани чиновници. Това са длъжности с 2000 лева и по-високо месечно заплащане! Когато ген. Дяков желае нарастване на заплати не е етично да се замазват очите на обществото като се подмятат размери на главните месечни хонорари в НСО. Честно е да се споделя, че към него се начисляват: проценти прослужено време до 40%, добавка за звание, характерен % НСО до 30%, порционни пари 120 лева Така заплатата на сержантите надлежно на офицерите доближават до 1500-1600 лева и 2200-2300 лева.нетно. Това не включва заплатите на началниците. Трябва да се знае и че всички чиновници един път годишно получават пари от бюджета за облекло 450-600 лева и пътни пари при прилагане на отпуск.

В същото време 1,2 млн. лв. са неизплатените компенсации за гардовете от Националната работа за защита, които са се пенсионирали. Парите даже са поискани от финансовото министерство. Това е абсурд – вместо да се търси оптимизация на службата, нейната администрация се раздува с нови назначения.

Изводът от всичко написано до тук е, че:

Ген. Дяков към момента не си е научил урока. Необходимо е да се реализира ефикасен външен надзор върху службата, защото практиката демонстрира, че към този момент няколко управления не извършват оправдано и професионално законовите си функционалности.

НСО се нуждае от незабавна промяна, а не от спомагателни бюджетни средства, всичко друго би било разхищаване!

След следствие на ФАКТИ един от висшите шефове в НСО - Никола Николов, беше уволнен дисциплинарно в средата на май. Началникът на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и задгранични посетители, беше освободен от позицията си два месеца след скандалния случай с катарския консул Фахад ал Муссалам, който бе изнудван за сума от порядъка на 30-40 000 лева

Припомняме, че на 7 март на публично посещаване в България по покана на българския президент дойде емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в държавна зала се появява Николов. След обява на ФАКТИ стартира вътрешно следствие в службата.

В началото на годината в службата стартира инспекция от военна прокуратура против някогашния шеф Ангел Антонов.

Той беше разследван, че е ловувал в ловното стопанство „ Кричим ",

а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушавания и в автопарка – родственик на Антонов е карал автомобил, възложен на НСО за тест драйв.

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е разпален авджия, ловувал в “Кричим” самичък или с приятели, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, създадени от фамилията на шефа, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е обитавал в някогашния парцел на Царя, а още по-малко е водил на лов там непознати държавници.

Служители на НСО описват, че животът на Ангел Антонов е бил зависим на две пристрастености – скъпите коли и лова. Имал персонален длъжностен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал елементи за ремонт на служебния си мерцедес, само че ги употребил за персоналния. БМВ било пребоядисано и опразнено от съоръжение, с цел да се вози с него Антонов.

Той трансформирал служебния магазин за артикули от първа нужда в склад за ловни титли. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечово месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел облеклата му на химическо чистене…

Припомняме, че Антонов, който има дългогодишна кариера в Министерство на вътрешните работи, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на държавното управление през 2014 година

НСО продължава да работи без ясна законова рамка. Всички западни служби за защита се намират под непоколебим парламентарен и цивилен надзор. НСО продължава да работи на мрачно и без ясни правила. Назначенията в нея стават след сделки и ясни критерии.

Припомняме, че и някогашният към този момент шеф на НСО Ангел Антонов напусна поста си, по този начин както влезе в службата – с неспазване на нормативната уредба. Още преди да бъде подписан президентският декрет за освобождението му, Антонов беше назначен за общоприет консул в Санкт Петербург от държавното управление. Това стана ясно от информация в правната система на Министерския съвет. На 2 февруари – петък, неприсъствено държавното управление взе решение да назначи Атонов за общоприет консул в Санкт Петербург, до момента в който указът на президента Румен Радев, с което шефът на НСО е освободен от поста, е подписан пет дни по-късно - на 7 февруари.

Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура сред президента и Министерският съвет.

И най-после време е за „ уво “ в НСО. Службата да престане да бъде военизирана и да проработи по транспарантни и ясни правила.

Време е ген. Данчо Дяков „ да смъкна “ генералските пагони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР