Ще премахне ли българската администрация антивирусния софтуер Касперски в синхрон

...
Ще премахне ли българската администрация антивирусния софтуер Касперски в синхрон
Коментари Харесай

Ще премахне ли българската администрация антивирусния софтуер `Касперски`? |

Ще отстрани ли българската администрация антивирусния програмен продукт " Касперски " в синхрон с рекомендацията на немската организация за ИТ сигурност поради допустима накърнимост. Този въпрос разяснява през вчерашния ден в коридорите на Народното събрание министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, а вечерта внесе още разяснения посредством персоналния си профил във Facebook.

" Срещу Касперски има обвинявания от дълго време. Те не са били подкрепени с съответни произшествия, само че това не значи, че заплаха няма. В света на киберсигурността човек би трябвало да е свръхвнимателен и да позволява най-лошото.

Алтернативни снабдители на антивирусен програмен продукт (и други услуги от Касперски) има задоволително. Въпросът е, обаче, какъв брой бързо може администрацията да премине към тях. Да, има и безвъзмездни, само че те също изискват апаратура и поддръжка. Хроничната липса на ИТ специалисти в администрацията прави тази задача по-трудна в сравнение с да си инсталираме нова антивирусна на домашния компютър.

Именно по тази причина през вчерашния ден споделих, че няма да е съответно да кажем на всички от на следващия ден да деинсталират Касперски, тъй като ги излагаме на доста повече риск. Вероятността съветските служби да нахлуят в офиса на Касперски (която официално не е съветска компания и главният им център за данни е в Швейцария), те да разработят backdoor, който да изпратят до всички клиенти, той да стартира да ексфилтрира данни и някой firewall някъде да не го хване, е доста по-малка, в сравнение с някой да отвори инфектиран документ от имейл.

С оглед на тази оценка на риска сме деликатни с ограниченията. Ще препоръчаме да се търсят други възможности, само че все още нямаме причина да го вършим " на пожар ", написа Божидар Божанов.

" Заради войната в Украйна рискът от хакерски атаки от Русия се смята за по-голям. Облачните услуги на софтуера би трябвало да поддържат непрекъсната, криптирана връзка със сървърите на производителя. Следователно доверието в надеждността и самозащитата на производителя е от решаващо значение ", написа в предизвестието си немската разследваща работа.

Нидерландия забрани потреблението на съветската антивирусна стратегия „ Касперски “ още през 2018 година, когато държавното управление реши, че съветският антивирусен програмен продукт няма да се употребява „ поради гарантиране на националната сигурност “. Към 2018 година даже и американското законодателство беше към този момент забранило използването на софтуера за отбрана с претекстове, че компанията има връзки с съветското държавно управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР