Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред

...
Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред
Коментари Харесай

Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни

Това е най-високият дял на съмнение по този индикатор измежду всички възрастови групи и е двойно по-висок, в сравнение с при хора на възраст над 70 година

Един на всеки пет млади гласоподаватели във Англия не е склонен, че изборите в страната са почтени и демократични, демонстрира ново изследване, представено от ДПА. Това е най-високият дял на съмнение по този индикатор измежду всички възрастови групи и е двойно по-висок, в сравнение с при хора на възраст над 70 година, измежду които единствено един на 10 не има вяра в честността на изборите.  

Проучването е направено от Службата за национална статистика (СНС), като са заложени въпроси за отношението към изборите.

Около 6 от всеки 10 респонденти (58%) е изрично склонен или значително склонен, че вотът във Англия е почтен и либерален.

Делът на далите подобен отговор е по-висок измежду мъжете (66%), в сравнение с измежду дамите (51%), и измежду хората над 70 година (70%), в сравнение с измежду 50-69-годишните (60%), 30-49-годишните (53%) и младите гласоподаватели на възраст сред 16 и 29 година (55 процента).

За разлика от тях, делът на тези, които споделят, че значително не са съгласни или въобще не са съгласни, че изборите са почтени и демократични, е най-голям измежду възрастовата група 16-29 година (20%) и е малко по-нисък измежду 30-49-годишните (19%), 50-69-годишните (14%) и над 70-годишните (10 процента).

Проучването не е изисквало от респондентите да обосновават своето единодушие или противоречие.

СНС също така е попитала хората какви терзания имат във връзка със идващите парламентарни избори, откакто английският министър председател Риши Сунак загатна, че те ще бъдат създадени през втората половина на годината. Последната вероятната дата, на която може да бъде плануван избор, според закона, е 28 януари 2025 година

За множеството (64%) респонденти най-притеснителни са " подправените вести " и дезинформацията. На второ място като проблем се подрежда безпристрастността на медиите (54%) и непознатото въздействие върху изборните резултати (35 на сто).

Около 19% от респондентите споделят, че са обезпокоени от условието да показват персоналните си документи в изборните секции, преди да са дали своят вот,  докато 18% са загрижени за изборните измами.

Същият брой, 18%, оповестяват, че нямат никакви терзания за идващите парламентарни избори.

Страховете от " подправени вести " и дезинформация са най-високи измежду възрастовата група на 30-49-годишните (68%) и са по-малки измежду хората на възраст сред 16 и 29 година (51%).

Безпокойството от непознато въздействие върху изборните резултати е най-високо измежду хората на възраст над 70 година (42%) и е по-малко измежду младите гласоподаватели, на възраст сред 16 и 29 година (28 процента).

СНС организира изследването измежду 2640 души на възраст над 16 година във Англия от 24 април до 6 май.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР