Ще останат ли САЩ по-назад? Емил Василев преди 4 минути

...
Ще останат ли САЩ по-назад? Емил Василев преди 4 минути
Коментари Харесай

След Русия и Китай, Иран също разработва хиперзвукови ракети, които могат да летят със скорост 14-18 000 км/ч

Ще останат ли Съединени американски щати по-назад?

Емил Василев преди 4 минути 3 Сподели

Най-четени

ХардуерДаниел Маринов - 18:37 | 28.05.2023

Бритиш Телеком разгласи най-лошата позиция за слагане на рутерa вкъщи

IT НовиниДаниел Десподов - 8:06 | 29.05.2023

Колко радиоактивно е било тялото на Мария Кюри?

IT НовиниДаниел Десподов - 10:09 | 27.05.2023

Хакнаха логаритъма за активиране на Windows XP и в този момент операционната система може да бъде задействана офлайн, без интернет

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Иран стана следващата страна, която се похвали с създаването на хиперзвукова ракетна технология. Държави като Русия и Китай към този момент разполагат с хиперзвукови ракети, а Иран може да се окаже третата страна, която ще употребява технологията, преди Съединени американски щати да са минали през етапите на тестване.

Хиперзвуковите ракети могат да се движат със скорост, пет пъти по-голяма от тази на звука (5,963.4 км/ч). Наред с високата скорост, ракетите имат и висока маневреност, което ги прави по-трудни за следене от системите за противовъздушна защита. Това ги прави извънредно ефикасни принадлежности по време на бойни дейности и през последните няколко години те с право се трансфораха в идната граница на военното дело.

Иран скоро ще показа хиперзвукова ракета

Миналата седмица Иран показа нова балистична ракета с обхват на деяние 2000 километра и товароносимост 907 кг. Командирът на Ислямският революционен гвардейски корпус (IRGC) в този момент удостовери, че страната скоро ще показа и своята първа хиперзвукова ракета.

Още през ноември предходната година ръководителят на аерокосмическото поделение на IRGC, Амир Али Хаджизаде съобщи, че страната е създала хиперзвукова ракета. Съединени американски щати обаче показаха песимизъм във връзка с тези изказвания. Сега Хаджизаде съобщи пред иранска осведомителна организация, че ракетата е минала всички проби и скоро ще бъде показана.

Според известията ракетата е способна да маневрира както в атмосферата, по този начин и отвън нея, и може да лети със скорост сред 12 и 15 Мах (14,312-17,890 км/ч), което я трансформира в мощна опасност за системите за противовъздушна защита.

В момента Съединени американски щати изостават в тази конкуренция. Дори когато Русия и Китай започнаха да показват свои хиперзвукови ракети, Съединени американски щати останаха фокусирани върху балистичните ракети и се оказа, че изостават в хиперзвуковото въоръжаване.

Част от виновността за това би трябвало да се търси в трите подразделения на армията, всяко от които създава свои лични хиперзвукови ракети със строги ограничавания да не употребява нуклеарни бойни глави. През последните няколко години тестванията на хиперзвукови ракети бяха изпълнени с провали, което в допълнение отсрочи вероятността за тяхното внедряване.

Макар да бяха реализирани частични триумфи, внедряването на технологията беше отсрочено заради незнаен статут на уязвимости, като да вземем за пример кибернетични разстройства. Бюджетът на Военновъздушните сили на Съединени американски щати за 2024 година включва единствено разпореждания за създаване на технологията, само че не и за закупуване или разполагане на хиперзвукови ракети, оповестява EurAsian Times. Тези забавяния биха могли да дадат преимущество на страни като Иран и Северна Корея и да слагат Съединени американски щати още по-назад в „ хиперзвуковата конкуренция “.

По-високите разноски за технологията също способстват за забавянето на нейното създаване, само че могат ли Съединени американски щати в действителност да си разрешат тези забавяния?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР