Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава

...
Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава
Коментари Харесай

Daily Sabah: Ще изпрати ли Турция войски в Либия?

Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава турското издание Daily Sabah в материал, представен от организация " Фокус ".
Меморандумът за съгласие (МР), подписан сред Турция и интернационално приетото държавно управление на националното единодушие (ПНС) на Либия, подкрепяно от Организация на обединените нации, по отношение на „ разграничаването на зоните на морската пълномощия “, провокира разногласия. Меморандумът е утвърден от турския парламент на 5 декември и е значимо да се означи, че всички опозиционни партии като се изключи Народната демократична партия (НДП), гласоподаваха за него.
Въпреки че границите в Егейско море сред Гърция и Турция са тематика на полемика, изключително от 30-те години на предишния век, едностранните стъпки, които Гърция подхваща с Кипър, Израел и Египет през последните пет години, без значение от Турция и турската Република Северен Кипър ескалира напрежението в района.
Например в Източносредиземноморския газов конгрес, който се организира по-рано тази година, участваха Израел, Италия, Палестинската администрация, администрацията на кипърските гърци, Египет, Йордания и Гърция. Основната цел на форума беше да се построи съдействие сред страните членки за потреблението на запасите от природен газ в Източното Средиземноморие и да сътвори районен пазар на газ, който да обслужва задачите на страните членки. Турция, една от страните с най-дълга брегова линия в Средиземно море, даже не беше поканена.
Два месеца по-късно държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео участва и поддържа шестата тристранна среща на върха, извършена от Южен Кипър, Гърция и Израел. Подкрепата на Съединени американски щати за едностранни ходове на Израел и Гърция е различен фактор, който подхранва напрежението.
След като не съумя да реализира резултати по дипломатически път, Турция е принудена да разположи свои лични сондажни и проучвателен кораби в Средиземно море в продължение на няколко години и даже принуждава кораби на утвърдените от Гърция компании, изпратени в районите, които смята за лична морска граница, да се върнат благодарение на своите военни кораби, когато е належащо, предавайки посланието „ Аз участвам в Средиземноморието “.
Меморандумът, подписан сред Турция и Либия, е съглашение, подписано от двете страни, с цел да се подкрепат взаимно против напъните за цялостното им изключване от уравнението, макар че имат крайбрежия в Средиземно море. Но тези, които познават президента Реджеп Тайип Ердоган, който сподели, че ще отговори позитивно, в случай че Либия предложения турски войски, знаят, че той е човек с темперамент, който не блъфира, когато приказва. Следователно е ясно, че политиката на Гърция за игнориране, която поддържа, като употребява силата на Европейския съюз и Съединени американски щати, доближи равнище, което заплашва стабилността на района.
Как ще се схване меморандумът сред Турция и Либия, ще дефинира бъдещето на " енергийните войни " в Средиземноморието. Според вестника поканата към Турция и Либия за диалози, до момента в който се разисква бъдещето на Средиземноморието, би било вярното начало.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР