Ще има ли по-високи данъци догодина? Голям бюджетен дефицит очаква

...
Ще има ли по-високи данъци догодина? Голям бюджетен дефицит очаква
Коментари Харесай

Ще има ли по-високи данъци догодина?


Ще има ли по-високи налози следващата година? Голям бюджетен недостиг чака икономистът Румен Гълъбинов.

„ Ако се възнамерява изцяло нарастване на работната заплата и на минималната пенсия от 1 януари, в случай че се плануват и другите разноски, които в този момент се декларират, тогава дефицитът на идната година ще е значителен. При състояние, че приходите на страната няма да се усилват, при такива разноски няма по какъв начин да няма огромен недостиг “, разгласи пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му, с цел да се финансира този бюджетен недостиг, остават два варианта- да се взимат още заеми или да се подвигат налози.

„ Видя се, че заемите нарастват. Така, че в един миг е допустимо да се отиде до увеличение на налозите. Не мога да кажа кои налози. Може да са налози, свързани с директното данъчно облагане, да вземем за пример подоходния налог, или корпоративни налози, а може и да се усилят косвените налози, да вземем за пример Данък добавена стойност. Има разнообразни сюжети “, изясни той.

Гълъбинов е безапелационен, че растежът на стопанската система ще бъде невисок следващата година и отново ще има огромна разлика сред растежа на Брутният вътрешен продукт и даже понижената тогава инфлация.

„ Това  отново е рецесионно положение, което може да докара и до стагфлация. Този сюжети е вероятен, в случай че макар нарастванията на лихвите от централните банки, инфлацията остане относително висока. Все отново еврозоната навлиза в криза и ние няма по какъв начин да останем отвън този развой “, сподели икономистът.

„ През последните години България беше в добър интервал на относително ниски налози. В другите европейски страни налозите са много високи. При всички положения обаче у нас би трябвало да се вдигнат съществено и приходите. Едното върви с другото “, сподели още Гълъбинов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР